Animale de companie

În acest articol vom aborda subiecte precum importanța și necesitatea sterilizării/castrării și microcipării, problemele ereditare ale raselor, etica achiziționării animalelor, tratamentele pe care aplicăm, dar și responsabilitatea noastră față de animalele dependente de om.

STERILIZARE ȘI MICROCIPARE CÂINI – obligatorie în România!

  • Sterilizarea și microciparea câinilor este obligatorie prin lege și sancționabilă cu amendă!
  • Toți românii care au câini (în afară de cei cu pedigree) sunt obligați prin lege să-și înregistreze animalele în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS) și să-i sterilizeze.
  • Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea și microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 și 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.

7 MOTIVE SĂ-ȚI STERILIZEZI ȘI MICROCIPEZI CÂINELE

1. În urma operației de sterilizare/castrare nu se mai nasc pui nedoriți. Prin această intervenție ajutăm la reducerea numărului de câini eutanasiați sau abandonați pe străzi, deoarece nu există suficiente adăposturi sau familii pentru toți.

2. Sterilizarea/castrarea oferă numeroase beneficii pentru sănătatea masculilor și a femelelor: previn boli grave precum cancerul testicular, ovarian și mamar, sau infecțiile uterine. Medicii recomandă sterilizarea animalului înainte de primul ciclu menstrual.

3. Câinele tău mascul nu va mai dori să hoinărească departe de casă. Un mascul în călduri va face aproape orice pentru a-și găsi o parteneră, incluzând evadarea din casă. Ajungând să umble liber pe străzi, riscul de a fi rănit în trafic, de alți masculi sau bătut de oameni este foarte ridicat.

4. Femela sterilizată nu va mai intra în călduri. Atunci când femelele sunt în călduri, vor încerca să se facă simțite și auzite de parteneri și vor urla și urina mai frecvent, uneori, prin toată casa. Odată sterilizate, acest comportament nu se va mai repeta.

5. Agresivitate scăzută. În urma castrării, animalele vor fi mai puțin agresive, atât față de alți câini masculi, cât și față de oameni. Efectul castrării asupra scăderii agresivitații depinde de vârsta la care se face (e mai indicat înainte de vârsta de 1 an).

6. Este mai rentabil. Costul sterilizării este mult mai mic decât costul suportat pentru a avea grijă de pui sau sau costul tratamentelor în cazul problemelor medicale care pot fi prevenite prin sterilizare.

7. Microciparea ajută proprietarul să-și recupereze câinele în cazul în care acesta s-a pierdut și previne astfel abandonul.

Rata de înmulțire a câinilor
Rata de înmulțire a câinilor

MITURI LEGATE DE OPERAȚIILE DE CASTRARE/STERILIZARE

Mit:  E nevoie ca femela să aibă un rând de pui înainte de a fi sterilizată?
Adevăr: Nu există nicio justificare medicală a acestui argument. Studiile au demonstrat faptul ca pisicile și câinii sterilizați sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Medicii recomandă ca sterilizarea să se realizeze înainte de primul ciclu de călduri.

Mit: Animalul castrat se va îngrășa?
Adevăr: Obezitatea poate fi prevenită printr-o alimentație corespunzătoare (cantitativ și calitativ), dar și prin asigurarea porției zilnice de exerciții fizice.

Mit: Va dispărea instinctul de pază?
Adevăr: Instinctul de pază este adânc înrădăcinat în genetica și educația câinelui respectiv și nu are deloc de-a face cu hormonii sexuali. Câinii de pază castrați își vor face la fel de bine treaba ca înainte.

Mit: Sterilizarea/castrarea sunt proceduri dureroase pentru câinele meu?
Adevăr: Operația este făcută sub efectul unei anestezii generale, astfel încât durerea nu va fi simțită de către pacient. Post operator, câinele tău va primi medicație antiinflamatorie și antibiotice pentru a le sprijini confortul pe perioada vindecării. Poate exista un ușor disconfort după operație, dar de cele mai multe ori se revine la starea obișnuită în 24-48h.

Mit: Vreau să aibă parte de plăcerea actului sexual
Adevăr:  Animalele acționează din instinct în timpul actului sexual; nu există noțiunea de plăcere pentru ele (există doar hormonii sexuali).

Mit: Câinele este de rasă pură, deci îi voi găsi ușor adoptatori pentru pui.
Adevăr: În prezent la noi în țară, există mai mulți câini disponibili decât familii dornice să îi adopte. Surplusul (incluzând câini de rasă) ori ajung să fie eutanasiați, ori vagabondează pe străzi, chinuindu-se să supraviețuiască.

Urmează să abordăm subiectele problemelor ereditare ale raselor, dar și responsabilitățile pe care le avem față de animalele domesticite.
Mai multe despre problemele câinilor de rasă și despre cruzimea în deținerea animalelor de companie aflați din videoclipul de mai jos:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *