Este circul cu animale domestice abuziv?

Spectacol macabru. Foto: Animals Asia 2017

Spectacolele de circ au reprezentat, încă de la începuturile acestora, o formă de divertisment care se adresa în principal copiilor. Abia în jurul anilor 1700, circurile au început să exploateze animalele în spectacolele lor. În 1870, apariția în show-uri a animalelor exotice dresate devenise deja o obișnuință, unul dintre circurile faimoase ale vremii ajungând să folosească până la 20 de elefanți într-un singur spectacol.

Deși inițial spectacolele cu animale sălbatice erau considerate o formă simpatică și ieșită din comun de divertisment, pe parcursul următorului secol oamenii au început să observe cruzimea față de animale pe care aceste show-uri o implică. Odată ce publicul a devenit conștient de faptul că animalele exploatate la circ sunt dresate prin bătaie și prin înfometare, farmecul acestor spectacole a început să dispară.

În ultimele decenii, numeroase organizații care luptă pentru drepturile și bunăstarea animalelor au efectuat investigații sub acoperire în circuri, obținând dovezi video ale abuzurilor grave care au loc în timpul sesiunilor de dresaj și surprinzând totodată stresul și neglijarea pe care animalele captive în circuri ambulante trebuie să le suporte. La presiunea publicului revoltat, unele circuri au încercat să își salveze imaginea renunțând la dresurile de elefanți, iar numeroase state au luat decizia de a interzice total sau parțial spectacolele cu animale.

La data de 19 iulie 2017, România a interzis la rândul ei exploatarea animalelor sălbatice la circ, legea obligând relocarea acestora în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice în termen de 18 luni de la adoptarea măsurii. Din păcate, caii, câinii și anumite păsări exotice fac excepție de la aceste prevederi, putând fi în continuare exploatate în spectacole. Aceeași excepție permite și delfinariilor să exploateze în continuare animale pentru “divertisment”, cu toată cruzimea pe care captivitatea o presupune pentru delfini.

Interzicerea circului cu animale sălbatice este, fără îndoială, un mare pas înainte în lupta pentru eliberarea animalelor. Cu toate acestea, problema nu este încă rezolvată, întrucât, pe măsură ce spectacolele cu animale sălbatice sunt scoase în afara legii în tot mai multe țări și orașe, unele circuri aleg să le înlocuiască cu numere de dresaj cu animale domesticite care pot fi la fel de ușor exploatate. Câinii, caii sau papagalii nu par la fel de impunătoare în fața publicului ca leii, tigrii și elefanții, dar sunt folosiți în spectacole de circurile din România și nu numai. Deși circurile ar vrea ca publicul să creadă că aceste animale sunt mai ușor de dresat mulțumită caracterului lor domestic, realitatea este că nici ele nu sunt scutite de abuzuri.

Animale terorizate. Același spectacol obscen și crud. Foto: Animals Asia 2017

Cum sunt dresate animalele domesticite?

În pofida faptului că multe animale domesticite interacționează mai ușor cu omul decât rudele lor sălbatice, nici ele nu pot consimți să participe la spectacole, ci sunt forțate să o facă.

Animalele suferă în mod invariabil, fiind nevoite să execute comenzile în condiții extreme. La fel ca animalele exotice, și animalele domesticite sunt în mod frecvent dresate prin metode de condiționare negativă și/sau operantă. Aceste metode includ privarea animalului de apă și de hrană până când răspunde comenzilor dresorului și folosirea durerii și a fricii pentru a câștiga autoritate în fața animalelor.

Condiționarea pozitivă, prin recompensă, nu este suficientă pentru a determina un animal să execute manevrele complicate și deseori periculoase cerute în rutina circului zi după zi, de sute de ori pe an, ani la rând. Există zile în care animalele nu se simt bine sau pur și simplu nu sunt dispuse să ia parte la spectacol. Deoarece circurile trebuie să ofere satisfacție clienților care au plătit pentru spectacol, dresorii nu lasă nepedepsite greșelile animalelor, consecințele acestora fiind rapide și dureroase.

Caii sunt deseori dresați să stea pe picioarele din spate și să meargă cu spatele, un “truc” nenatural și extrem de periculos. Singurul motiv pentru care un cal ar executa o asemenea comandă este frica de durere.

Numeroasele investigații sub acoperire au demonstrat modalitatea în care dresorii de elefanți folosesc cârlige sau cuie (de multe ori camuflate) pentru a controla animalele prin durere. Puțină lume cunoaște însă faptul că această tehnică este folosită uneori și asupra câinilor. Pentru audiență, pare că dresorul mângâie câinele, dar în realitate acesta îl împunge cu un vârf ascuțit.

Printre dezvăluirile șocante pe care informatorii PETA le-au făcut despre cruzimile la care sunt supuse animalele domesticite în diverse circuri se numără și următoarele:

  • porumbei loviți cu piciorul “ca niște mingi de fotbal”;
  • cai loviți cu pumnii în față și bătuți cu biciul;
  • câini hrăniți doar când execută comenzile corespunzător, motiv pentru care ajung piele și os (dar blana maschează acest lucru într-o oarecare măsură);
  • câini care stau închiși în cuști în afara spectacolelor, suferind de lipsă de afecțiune;
  • câini bătuți;
  • pisici forțate să sară de la mari înălțimi pe perne mici, în pofida fricii și a ezitărilor;
  • dresori care împungeau câinii cu obiecte ascuțite chiar în timpul spectacolelor, prefăcându-se că îi mângâie;
  • în majoritatea cazurilor, după ce poneii/caii nu mai pot fi exploatați în spectacole, au fost trimiși la abator sau abandonați.

Dresajul unui cal prin lovituri repetate

Un cal cu comportamente tipice zoochosis. Acest cal suferă de o boală mintală gravă.

Probleme de sănătate mintală

Atunci când animalele nu sunt pe scenă, își petrec cea mai mare parte a timpului legate sau închise în țarcuri și cuști. Cele mai multe animale domestice sunt sociabile prin însăși natura lor, iar faptul că sunt închise uneori în condiții de izolare și sunt lipsite de stimulare le afectează semnificativ bunăstarea.

Un studiu al organizației Animal Defenders Internațional a scos la iveală că animalele domestice din circuri manifestă comportamente stereotipice cum ar fi scuturatul din cap obsesiv sau învârtitul de la un capăt la altul al cuștii, comportamente observate și la elefanții și felinele mari aflate în suferință din cauza captivității. Aceste acțiuni neobișnuite sunt simptomele unei boli mintale și fizice grave numită zoochosis. Lipsa stimulilor laolaltă cu înfometarea și cu perioadele îndelungate petrecute în cuști mici pot cauza această afecțiune des întâlnită în rândul animalelor din toate speciile captive la circ sau la grădina zoologică.

Mai mult ca oricare alte animale domestice exploatate de circuri, câinii au o plăcere deosebită de a fi înconjurați de oameni și de a interacționa cu ei; de aceea, aceste perioade în care nu sunt pe scenă și stau închiși în țarcuri pot avea un impact negativ major asupra lor. Pe parcursul deplasărilor, câinii sunt închiși în cuști de transport cu minimum necesar, ceea ce face chiar și aceste animale sociabile să experimenteze probleme de sănătate mintală și de comportament.

O maimuță înspăimântată pe spatele unui cal la fel de terifiat. Animalele execută aceste trucuri deosebit de periculoase de teama pedepselor pe care le vor primi altfel. Foto: Animals Asia 2017

Afecțiuni fizice

La fel ca animalele exotice, animalele domesticite dezvoltă o gamă variată de boli ca urmare a stresului extrem asociat vieții la circ.

Conform Animal Defenders International, studiile demonstrează predispoziția cailor folosiți la circ de a suferi pierderi în greutate, de a avea un nivel crescut de agresivitate și de anxietate, fiind mai expuși infecțiilor din cauza sistemului imunitar slăbit. Mai mult, vacile exploatate de circurile ambulante suferă tulburări de alimentație (inclusiv de apetit) și au la rândul lor sistemul imunitar afectat.

Din cauza timpului petrecut în cuști, multe animale domesticite captive la circ suferă de artrită și de alte probleme articulare. Caii sunt frecvent călăriți de dresorii lor sau chiar forțați să se lase călăriți de public. Acest lucru îi expune la accidente și la probleme ale coloanei vertebrale datorate presiunii și greutății puse pe spatele calului în mod constant.

În numeroase cazuri, animalele de la circ nu beneficiază de un tratament veterinar adecvat, iar afecțiunile minore degenerează în boli care le pun viețile în pericol. 

Ce putem face pentru animalele exploatate legal la circ?

Circurile sunt recunoscute pentru abuzurile la care supun animalele, fie ele abuzuri intenționate sau prin condițiile de mediu pe care animalele sunt forțate să le îndure. Pentru cei care respectă dreptul la viață și la libertate al fiecărui individ unic, spectacolele cu animale domesticite sau sălbatice sunt nenaturale și greșite în mod fundamental.

Dacă doriți să vă bucurați de spectacole de acrobație fără a plăti pentru suferința animalelor, alegeți să vizitați un circ fără animale precum Cirque du Soleil, unul dintre cele mai renumite circuri la nivel global.

Atunci când circul cu animale domesticite vine în orașul vostru, puteți organiza acțiuni legale și pașnice pentru a informa populația referitor la aceste practici și a susține îmbunătățirea legislației actuale pentru ca niciun animal să nu mai aibă de îndurat cruzimile circului:

  • demarați mini-campanii de informare a publicului, proteste, demonstrații;
  • împărțiți pliante, flyere, broșuri pentru a ajuta oamenii să conștientizeze ceea ce se petrece în spatele cortinei;
  • contactați autoritățile locale și spuneți-le să nu ofere autorizație circurilor cu animale pe raza localității voastre;
  • identificați sponsorii și gazdele circurilor și transmiteți-le să se delimiteze de aceste practici;
  • inițiați petiții.

Pentru mai multe informații referitoare la modul în care puteți ajuta animalele care încă mai sunt exploatate la circ, consultați următorul articol.

About Mihnea Popescu

Vegan, libertarian leftist, feminist, philosophy enthusiast, reader, fighter against injustice.

One Comment

  1. Croitoru Ecaterina

    Nuuu sunt de acord ca animalele fie ele sălbatice si domestice in circ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *