Cum să-ți construiești „garderoba fără cruzime”?

Ne dorim un stil de viață fără cruzime și acesta este într-adevăr un lucru de apreciat. În momentul de față, magazinele din România nu sunt foarte deschise informării și marcării produselor ca fiind vegane. Totuși, având acces la informațiile necesare, putem face alegeri bune (fără cruzime) atunci când mergem la cumpărături.

Acest articol este un mini-ghid pentru cumpărături responsabile. Informațiile sunt axate de două linii: prima parte se concentrează pe prezentarea materialelor și ce materiale să evităm la cumpărături (deoarece sunt de proveniență animală), respectiv partea a doua prezintă ca alternativă la cumpărăturile clasice, magazine online cu produse de îmbrăcăminte (și altele: accesorii etc.) vegane.

Ce materiale evităm pentru o „garderobă fără cruzime”?

În poza de mai jos am redat un rezumat al celor mai comune materiale utilizate la îmbrăcăminte, împărțite în materiale vegane respectiv de proveniență animală, care trebuie evitate. Este importantă familiarizarea cu denumirile materialelor, pentru că de multe ori, doar citind denumirea materialului, nu ne dăm seama de proveniență. Dacă „piele” , „lână” , „mătase” sunt cât se poate de clare, poate alte denumiri precum „mohair” sau „cașmir” nu sunt atât de evidente, pentru necunoscători, sau pentru cei care nu cunoștințe în domeniu.

Mai jos găsiți o listă cu piese de îmbrăcăminte și materialele cele mai utilizate în compoziție. Atunci când verificați compoziția unei bluze, sau a unui costum, cel mai probabil va fi o combinație de materiale. Asigurați-vă că toate sunt vegane! Unele piese pot conține un anumit procent, chiar și foarte mic, de lână sau alt material non-vegan, ceea ce face întregul produs ne-eligibil pentru o garderobă vegană. La unele am păstrat denumirea în limba engleză.

Pulovere:

  • Materiale vegane: bumbac, poliester, fibră acrilică, materiale sintetice
  • Materiale de evitat (proveniență animală): lână, angora, pașmina, cașmir, mohair, mătase, shearling, alpaca.

Bluze / cămăși:

  • Materiale vegane: nylon, poliester, bumbac, rayon (mătase artificială)
  • Materiale de evitat (proveniență animală): mătase

Pantaloni:

  • Materiale vegane: denim, nailon, poliester, bumbac, microfibre, in, fibră acrilică, rayon (mătase artificială)
  • Materiale de evitat (proveniență animală): mătase, lână

Costume:

  • Materiale vegane: poliester, bumbac, in, plastic reciclat, vâscoză, rayon
  • Materiale de evitat (proveniență animală): lână

Cravate:

  • Materiale vegane: poliester, bumbac, nailon, microfibră, rayon
  • Materiale de evitat (proveniență animală): mătase

Eșarfe:

  • Materiale vegane: poliester, acril, bumbac, jerse, in
  • Materiale de evitat (proveniență animală): angora, cașmir, mătase, pașmina, mohair, alpaca, shearling

Jachete:

  • Materiale vegane: poliester, bumbac, nailon, blană sintetică (atenție la formularea eco, eco poate fi de origine animală!), puf sintetic, PrimaLoft, Thinsulate, GoreTex, Polartec Wind Pro, Thermolite
  • Materiale de evitat (proveniență animală): lână, puf, blană, piele,  fleece (engl. fleece = lână; dacă e de origine sintetică va fi specificat de exemplu “fleece din poliester”)

Pantofi / genți / portofele:

  • Materiale vegane: piele sintetică, suede sintetic, poliuretan, bumbac, plută, pânză cerată, microfibră
  • Materiale de evitat (de proveniență animală): piele, suede, piele crocodil/șarpe etc

Poate este utilă și familiarizarea cu denumirile în limba engleză, vă recomand chiar sursa informațiilor, de pe site-ul PETA.

Ce alternative online există, pentru cumpărături „fără cruzime”?

Dacă vrem să fim 100% siguri că alegerea noastră este una vegană, putem opta pentru un magazin de îmbrăcăminte vegană (dedicată). Așa avem garanția că orice produs pe care îl adăugăm în coș este vegan.

În România nu avem magazine dedicate îmbrăcăminții vegane (nici măcar online), dar mai jos găsiți câteva exemple/sugestii din Europa și din State:

Fie că alegeți haine compuse din materiale vegane cumpărate din magazin, fie că optați pentru cumpărături online, vă doresc: cumpărături plăcute, etice, responsabile!

Despre industria lânii

Referințe:

[1] PETA

4 Comments

  1. cum? fleece e de origine animala? sunteti siguri? eu stiam ca e un plastic de fapt

    https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_fleece

  2. De ce ar fi de evitat lana (de oaie) ? Vara oile sunt tunse – e cald etc. Si nu stiam sa moara din cauza asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *