De ce vegan ?

Veganismul este un mod de viață tot mai răspândit, care a început să ia avânt și în România. Acesta caută să nu facă rău animalelor, excluzând pe cât posibil toate formele de exploatare a animalelor folosite pentru mâncare, îmbrăcăminte și oricare alt scop. Este tot mai ușor să adopți o alimentație bazată integral pe plante, întrucât produsele vegane din magazinele românești s-au triplat în anul 2016. Din ce în ce mai multe persoane realizează suferința care se ascunde în spatele produselor de origine animală și aleg să nu mai contribuie la aceasta.

Cu toate că acest concept, de a nu face rău animalelor, există din antichitate și este adoptat în anumite religii printre care și cea budistă, termenul modern de „veganism” a fost inventat în 1944, când britanicul Donald Watson a descris această mișcare de dreptate pentru animale în felul următor [1]:

„Veganismul este un stil de viață ce caută să excludă, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și cruzime față de animalele folosite pentru mâncare, îmbrăcăminte și oricare alt scop. Extrapolând, veganismul promovează dezvoltarea și uzul alternativelor, în beneficiul oamenilor, al animalelor și al mediului înconjurător. În ce privește regimul alimentar, termenul denotă evitarea tuturor produselor de origine animală.”

Drepturile animalelor

Animalele non-umane, la fel ca noi, oamenii, au conștiința sinelui, au capacitatea de a a se bucura, de a iubi, de a simți teama și durerea, și își doresc să trăiască. În momentul de față, deși animalele sunt recunoscute la nivel european ca ființe conștiente [2], ele nu au nici măcar dreptul fundamental la viața proprie și integritate corporală [6]. Le exploatăm și ucidem după bunul plac, considerându-le obiecte, proprietăți, nu ființe. Ceea ce pentru noi nu e decât o masă, un produs cosmetic, o haină de piele sau de blană, pentru ele este viața însăși. [1].

Sănătate

E dovedit și cunoscut în lumea medicală informată că o alimentație vegană bine planificată ne poate furniza toți nutrienții necesari.

De asemenea, se cunoaște că alimentele de origine animală joacă un rol important în multe din bolile cronice responsabile pentru cele mai multe cazuri de mortalitate ale acestui secol. Bolile cardiovasculare, cele autoimune, obezitatea, cancerul, și multe alte boli sunt strâns legate de consumul excesiv de alimente obținute prin exploatarea animalelor. [3] Multe studii demonstrează că o alimentație bazată pe plante are rol preventiv și poate avea rol curativ în aceste boli.

Mulți dintre noi suntem surprinși să auzim asta și avem tendința să credem că organismul nostru are nevoie de produse de origine animală. Credem asta pentru că așa au fost învățați la rândul lor părinții și tutorii noștri, însă astfel de informații sunt învechite și false.

În ultimele decenii s-au realizat multe studii despre alimentația vegană, iar la nivel internațional s-a ajuns la un consens. Poziția oficială a Asociației Americane de Nutriție și Dietetică, Asociația Dieteticienilor din Canada, Asociația Dieteticienilor din Australia și Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie e că o alimentație bazată pe plante, bine planificată, ne poate furniza toți nutrienții necesari și ne poate proteja de anumite boli. [3]

Valori umane

Consumăm produse de provenite din exploatarea animalelor (carne, ouă, lactate) nu pentru că ar fi necesare, ci din obișnuință, tradiție, comoditate sau pentru gust – nimic din toate acestea nu pot pot justifica violența și suferința ce se ascund în spate. Majoritatea dintre noi nu bănuim sau preferăm să nu ne gândim la ce se ascunde în spatele a ceea ce punem în farfurie.

A consuma produse rezultate din suferința animalelor merge în contradicție cu valori umane pe care toți le avem și le admirăm: bunătatea, corectitudinea, dreptatea, dorința de a nu face rău și de a-i proteja pe cei mai slabi.
Răul și suferința produse de consumul de carne, ouă și lactate nu pot fi justificate din punct de vedere moral sau al necesității. În contextul socio-economic-politic al zilelor noastre, consumul de produse provenite din exploatarea animalelor nu poate fi justificat.

Suntem într-o poziție privilegiată pe această planetă.  Cum vom folosi această poziție privilegiată, cum vom folosi puterea pe care o avem asupra celorlalți locuitori ai planetei? Putem proteja sau putem distruge; ce vom alege? O alimentație vegană salvează multe vieți în fiecare an; puterea stă în alegerile noastre de zi cu zi.

Veganismul e un mod de viață autentic care aliniază valorile noastre cu acțiunile noastre.

Biosecuritate și rezistența la antibiotice. Epidemii și boli

Utilizarea antibioticelor în fermele de animale a dus la crearea bacteriilor rezistente la antibiotice, o amenințare la sănătatea publică mondială. [5]
Bacteriile și alți agenți patogeni care se dezvoltă în fermele zootehnice intens populate și aglomerate, se pot transfera cu ușurință la oameni, direct prin consumul cărnii și excrețiilor animalelor (ouă și lapte). Epidemii precum “boala vacii nebune”, “gripa aviară”, “gripa porcină” sau contaminările cu salmonella și ecoli sunt cauzate de alimentele de origine animală din magazine, nu de cele de origine vegetală. De ce ni se spune mereu să nu consumăm carne, lapte și ouă crude, însă niciodată nu ni se spune să nu consumăm fructe și legume crude? Pentru că primele au un risc mare de contaminare cu bacterii periculoase.

Ecologie

De parcă nu ar fi suficient, industria zootehnică e una dintre cauzele majore ale poluării și defrișărilor. Din ce în ce mai multe studii arată că ceea ce mâncăm are un impact de mediu enorm, foarte puțin controlat legislativ.
Food and Agriculture Organization of the United Nations și Comisia Europeană au concluzionat că industriile zootehnice sunt una dintre cauzele majore ale poluării apei și solului.
De asemenea, o mare parte din totalul de cereale, soia și porumb produse la nivel mondial sunt folosite pentru a hrăni animale din ferme – o risipă enormă de resurse agricole și de hrană. [4]

Drepturile oamenilor

Dacă ne pasă de oameni nu ar trebui să dorim nimănui să se trezească dimineața și să își petreacă ziua la abator ucigând sau tranșând animale.
Cei care lucrează în ferme și abatoare, precum și cei care locuiesc în vecinătatea acestora, își pun zilnic în pericol sănătatea expunându-se la agenții patogeni din aer și din sol, care afectează atât animalele cât și oamenii.
Mulți dintre muncitorii din abatoare și de pe liniile de tranșare ajung să sufere traume psihologice sau accidente de muncă care îi mutilează pe viață precum amputări ale membrelor datorită lucrului cu cuțite ascuțite, pe linii de producție care merg cu viteză. De asemenea, în abatoare se lucrează în mirosuri insuportabile de fecale, urină și sânge, pe langă cazane cu apă fierbinte, băi electrice și substanțe peirculoase menite să îndepărteze penele și părul de pe corpurile animalelor. Animalele terifiate și dezorientate pot de asemenea provoca lovituri, zgârieturi sau alte răni muncitorilor.

Alte subiecte pe care dorim să le menționăm sunt epidemiile provocate de zootehnia intensivă, bacteriile rezistente la antibiotice care se dezvoltă în aceste medii, risipa enormă de hrană, poluarea și distrigerea mediului – toate acestea ne impactează pe noi și pe alți oameni în mod direct.

Ar trebui să ne pese suficient de mult de oameni și de noi înșine, astfel încât să nu susținem financiar aceste industrii care nu exploatează doar animalele ci și oamenii. Adoptarea unei alimentații vegane va genera o cerere crescută de produse de origine vegetală, iar acești muncitori se vor putea reprofila spre slujbe în agricultură sau fabrici de produse vegetale.

În încheiere

A fi vegan nu e un „sacrificiu personal”, ci un mod de a ne trăi viața fără a face rău altor ființe.
Înseamnă a te bucura de viață respectând în același timp și dreptul la viață al celorlalți.
Veganismul un mod de viață mai integru și mai conștient, care merge mână in mână cu valorile umane fundamentale, un mod de viață conform cu, și nu împotriva valorilor noastre.

Veganismul nu este o soluție universală care va rezolva tot răul din lume, însă veganismul atacă problema de la rădăcină.
Acest mod de viață ne amintește că planeta noastră și toți cei care o locuiesc, ființe umane sau non-umane, nu sunt resurse care există pentru ca noi să le folosim și distrugem după bunul plac, fără să ne pese de consecințe și impactul pe care alegerile noastre îl au. A trăi vegan înseamnă a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce facem și a ne recupera omenia, făcând alegeri care nu merg în contradicție cu valorile noastre.

De unde să încep?

Îți recomandăm să parcurgi resursele listate la finalul acestui articol, însă până atunci poți începe prin a viziona următoarele clipuri care îți vor da o privire de ansamblu:

Dacă ai întrebări legate de veganism, nu ezita să ne contactezi, îți vom răspunde cu cea mai mare plăcere.

Referințe

Accesați pagina Resurse pentru și mai multe studii și referințe

[1] Veganism și Drepturile animalelor:

  1. The Vegan Society
  2. Drepturile animalelor Wikipedia

[2] Animalele sunt ființe conștiente:

  1. The Cambridge Declaration on Consciousness
  2.  Wikipedia despre animale, ființe conștiente
  3.  NewScientist
  4.  Legea UE care recunoaște că animalele au capacitatea de a simți emoții precum și normele de ucidere (recomandăm a se parcurge tot acest document)
  5. Tratatul de la Lisabona care recunoaște la nivel european că animalele sunt ființe conștiente

[3] Nutriție:

  1.  Poziția Asociației Americane de Nutriție și Dietetică (2009) (2009 Pubmed) (2016) (2016 Pubmed)
  2.  The Permanente Journal
  3.  Dietitians of Canada, Webpage Dietitians of Canada
  4.  The Associations of UK Dietitians
  5.  Dietitians Association of Australia
  6.  Plant Based Diets Hungary 2016 Pubmed
  7. Carnea roșie, carnea procesată și cancerul World Health Organization, Q&A, Cancer Research UK

[4] Ecologie și protecția mediului:

  1.  Studiul FAOStudiul FAO
  2.  Comisia Europeană despre impactul consumului de produse de origine animală
  3.  Science Direct
  4.  Universitatea din Oxford – impactul diverselor diete asupra mediului
  5.  UN despre impactul asupra mediu a ceea ce mâncăm
  6.  Eater.com
  7.  Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

[5] Biosecuritate și bacteriile rezistente la antibiotice

  1. CDC (Centers for Disease Control and Prevention)
  2. FAO (Food and Agriculture Organization of The United Nations)
  3. World Health Organization 1, World Health Organization 2
  4. Wikipedia
  5. Alliance to Save Our Antibiotics

[6] Reglementările UE pentru ferme și abatoare:

  1. Engleză COUNCIL REGULATION (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing

Română REGULAMENTUL (CE) NR. 1099/2009 AL CONSILIULUI din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii

Recomandăm parcurgerea  ANEXA I LISTA METODELOR DE ASOMARE ȘI SPECIFICAȚIILE AFERENTE.

2 Comments

  1. Salut,
    doresc sa va precizez ca in articol nu este precizat nimic despre necesitatea de la lua un supliment cu B12 daca esti vegan, si nu e de gluma cu asa ceva, nu vrem sa raman nimeni paralizat. Pe de alta parte vad ca articolul este inspirat de “https://www.vegansociety.com/about-us/history” adevarul despre veganism nu este acesta. Il gasiti aici : “http://vegansociety.today/” + “https://youtu.be/zTx_d8pau3c” veganismul a fost definit ca o dieta si nu ca o miscare pentru drepturile animalelor. Nu am foarte mult timp sa detaliez. Sper sa luati cele de mai sus ca o sugestie utila si nu ca o critica sau “atac”. Cu prietenie, Ciprian Salomir.

    • veganinromania

      Bună Ciprian,
      Mulțumim pentru comentariu.

      În meniul Nutriție și în postările pe această temă adresăm aspectele unei diete vegane optime inclusiv B12 (pentru că ne dorim vegani sănătoși), însă nu am considerat că în această introducere este necesar să detaliem.
      În încheierea articolului recomandăm parcurgerea resurselor care prezintă și informații despre o alimentație vegană optimă.
      Conform recomandărilor specialiștilor veganii trebuie să suplimenteze vitamina B12, o vitamină produsă de bacterii (mai multe detalii pe veganhealth.org).

      În această introducere ne referim la inventarea cuvântului “vegan” de către Donald Watson și am inclus sursele de unde am preluat această informație.

      Faptul că unii aleg să consume o alimentație vegană din varii motive, chiar și fără tangență cu drepturile animalelor, este adevărat, însă aici se face distincția între o alimentație vegană și un mod de viață vegan (care include și o alimentație vegană).

      Într-adevăr există o diferență între veganism și drepturile animalelor, drepturile animalelor presupune și un mod de viață vegan. Însă alimentația joacă cel mai important rol, și din cauza motivelor variate pentru care oamenii adoptă o alimentație vegană, se generează ușor confuzii. Promitem că vom scrie un articol detaliat despre acest subiect.

      Mulțumim că ne urmărești și așteptăm să ne mai scrii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *