Cum alegem încălțămintea vegană? 5 aspecte importante

Stilul de viață vegan este în esență simplu: eliminarea produselor de origine animală, sau testate pe animale, din toate ariile vieții: dietă, cosmetice, îmbrăcăminte, etc.

Totuși, punerea în practică a unui stil de viață vegan se dovedește a fi uneori dificilă, din lipsă de alternative, din lipsa de informare și dezinteresul multor producători și comercianți față de aspectele etice. Cele mai banale decizii zilnice pot să implice suferința animalelor. De aceea, este de datoria noastră, a celor care conștientizăm impactul alegerilor noastre, să încurajăm și să susținem producătorii „fără cruzime” (cruelty-free). Crescând cererea pe piață, vom stimula o creștere a ofertei.

Atunci când ne încălțăm, nu este etic să ne punem „în pielea altcuiva”.

 

Am sintetizat mai jos cinci aspecte importante, utile atunci când dorim să migrăm către o garderobă „fără cruzime”.

1. Încălțămintea din piele sintetică sau din materiale sintetice, nu este întotdeauna și vegană.

Primul pas în materie de încălțăminte, este evitarea încălțărilor din piele.

Deși pielea artificială este o alternativă bună și economică, această alegere nu garantează faptul că pantofii sunt vegani.  Mai jos, o listă cu materiale, potențial non-vegane, folosite în producția încălțămintei:

  • Materialul: uneori materialele catalogate drept „sintetice” pot avea piele în compoziție; de asemenea, atenție la produsele din „piele ecologică”: acestea pot fi de fapt din piele naturală, epitetul „ecologic” venind de la faptul că e un produs secundar al industriei laptelui sau cărnii și e tăbăcită cu substanțe „prietenoase” cu mediul.
  • Lipiciul: unele adezive folosite în industria încălțămintei au în compoziție oase de animal;
  • Vopselele: majoritatea vopselelor sunt sintetice, însă unii producători folosesc și vopsele derivate din animale;
  • Materiale testate pe animale: pentru unele materiale sintetice se fac teste de toxicitate pe animale.

Mulți producători de încălțăminte nu manifestă interes față de latură etică sau nu oferă informații detaliate evitând să-și asume afirmația că produsul lor este vegan. Asta înseamnă de fapt că, deși poate produsul final nu conține piele sau derivate animale, există posibilitatea ca în procesul de producție să fie folosite produse non-vegane, spre exemplu vopsea sau lipici ce conține derivate animale.

Spre exemplu, o temă dezbătută pe mai multe site-uri este întrebarea ”sunt tenișii Converse vegani” (referință la cei textili)? Materialele sunt sintetice, însă brandul Converse nu garantează că au produse vegan-friendly. (sursa aici).

2. Producătorii de încălțăminte vegană Certificați, garantează faptul că în procesul de producție și în produsul final nu se folosește niciun derivat animal.

Unii producători de încălțăminte oferă linii vegane, adică toate produsele din linia/colecția respectivă sunt garantat vegane, însă brandul în sine nu este vegan. Spre exemplu Asics sau Merrell (mai multe detalii la punctul 5).

Există producători specializați doar pe încălțăminte vegană. Brandul este vegan, adică toate produsele lor sunt certificate ca fiind vegane, prin „Peta approved” și/sau simbolul „Vegan”.

Cea mai simplă și sigură abordare ar fi să facem cumpărăturile dintr-un magazin cu produse vegane sau direct de la un producător de încălțăminte vegană. Totuși, în România această ramură nu este încă suficient de dezvoltată sau, mai bine zis, lipsește cu desăvârșire.

3. În România momentan, piaţa de încălţăminte vegană certificată este limitată.

Deși oferta de produse vegane (în special pe partea de dietă) a crescut simțitor în ultima perioadă, în materie de încălțăminte am rămas în urmă față de alte țări europene precum Anglia, Olanda, Portugalia, care se bucură de propriile branduri vegane. În multe orașe europene există magazine (nu doar online) de încălțăminte și îmbrăcăminte vegană. Spre exemplu VEGA-LIFE din Amsterdam sau mai aproape de noi, în Viena, Muso Koroni.
La noi există deocamdată magazinul online Dedoles unde se găsesc teniși vegani de cânepă, fabricați în Cehia, și au certificare de la PETA.

Anii trecuți a existat un magazin românesc ce comercializa încălțăminte vegană, „Leatherless”, recomandat de mai multe site-uri de specialitate. Din păcate în prezent este închis.

Să sperăm că, odată cu creșterea cererii, va exista și oferta. Cade și în responsabilitatea generației noastre să influențăm oferta, prin creșterea cererii.

În momentul de față, pe piața românească găsim variante de încălțăminte care utilizează materiale sintetice, tălpi de cauciuc sau alte materiale care nu conțin derivate animale, dar care nu au certificare vegană.
Spre exemplu, modelele textile de la Old COM România sunt accesibile ca preț.
Tot la preț accesibil putem găsi încălțăminte din materiale sintetice la magazine precum Deichman sau CCC, precum și la majoritatea brandurilor care comercializează încălțăminte și îmbrăcăminte în România (Zara, Pull & Bear, Bershka, Mango, H&M etc..) însă aceste branduri nu garantează că produsele sunt vegane.

Pentru pantofi sport, să optăm pentru band-uri care fac încălțăminte vegană:

sau brand-uri parțial vegane:

4. Descoperă magazine online de încălțăminte vegană certificată și alte articole de marochinărie certificate vegan

Comerțul electronic a luat amploare în ultimii ani, iar informațiile despre produse (dimensiuni, recomandări, recenzii), precum și politicile de retur sau schimb, facilitează alegerea și cumpărarea produsului.

O alternativă bună de a achiziționa produse vegane, sunt magazinele online. Ofertele sunt variate, de la pantofi eleganți, până la pantofi de trekking, pentru întreaga familie: femei, bărbați, copii.

Mai jos, câteva exemple de magazine de încălțăminte vegană din Europa:

Marochinărie vegană

Acestea au fost doar câteva exemple de magazine virtuale, dar există mult mai multe alternative, la câteva click-uri distanță. Vă recomand și două articole:

Prețurile pantofilor sunt ușor ridicate față de media cu care suntem obișnuiți în România, totuși, merită să facem un efort financiar pentru a achiziționa „încălțăminte fără cruzime”. Spre exemplu o pereche de cizme/bocanci vegani îi găsim pe la 70-80 euro. Aceasta este o sumă la care, lejer poate ajunge și o pereche de cizme de piele, în unele magazine din România (300-400 lei, uneori mai mult). Și atunci, de ce să încurajăm financiar cruzimea față de animale? Mai bine optăm pentru o variantă vegană, găsim un producător care ne place și a cărui încălțăminte este rezistentă. Veți observa, la fel ca în orice magazin online, există secțiunea de „review-uri” unde găsiți impresii, sugestii.

Mai jos sunt câteva exemple de magazine din State, dar pentru aceste variante trebuie luat în calcul un preț mai mare pentru transport.

Unele au prețuri mai accesibile, pe Unicorn Goods (vezi exemplu).

5. Informarea cu privire la marfa existentă în magazine ne ajută să facem alegeri responsabile

Diferența între teorie și practică este din păcate dată de lipsa alternativelor: mă refer aici la lipsa de magazine de desfacere pe piața românească a încălțărilor certificate Vegan. Deși ne-am dori să avem doar încălțăminte vegană certificată, în practică, avem limitări: de buget, de context. Dacă pentru unele persoane este ușor să comande de pe internet (chiar mai lejer decât să se plimbe prin magazine), pentru altele este mai dificil, neavând produsele în față.

Rămâne în responsabilitatea noastră să ne informăm cu privire la ce cumpărăm, să verificăm cât mai multe dintre aspectele menționate (materiale, talpa, vopsele). Să reținem că dacă producătorul nu are certificare vegană pentru încălțăminte, asta poate însemna (la fel ca în exemplul cu Converse), că lipiciurile nu sunt garantat vegane sau poate vopselele folosite pe materiale.

Articole pe tema încălțărilor pentru alergat:

În concluzie, este benefic și indicat, să alegem producători care sunt interesați de aspectul etic.

Dacă vă doriți un anume tip de încălțăminte, cel mai probabil există în varianta Vegană, undeva în Europa, la câteva click-uri distanță. Închiderea magazinului românesc menționat în articol, demonstrează faptul că cererea nu este încă suficient de mare. Haideți să demonstram contrariul! Odată cu trecerea timpului și cu creșterea interesului, producătorii, dar și vânzătorii se vor preocupa și de acest aspect (a obține o certificare vegană și a-și ajusta procesul unde este nevoie).

În speranța că peste nu foarte mult timp vom avea mai multe alternative locale, vegane, vă urez un „Shopping plăcut și fără cruzime”!

Referințe:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *