Circul cu animale

Un elefant legat cu lanțuri. Sursa foto: JoAnne Mc-Arthur / We Animals
Timp de citire 10 minute.


6 MOTIVE SĂ SPUI PAS CIRCULUI CU ANIMALE

1. Metodele de dresaj nu sunt nimic altceva decât metode de tortură

Animalele exploatate în circuri pentru a distra audiența nu fac de bunăvoie trucurile din “spectacolele” de circ, ci pentru că se tem de consecințele și pedepsele pe care le vor primi dacă nu le execută. Elefanți, ponei, cai, urși, cămile, tigri, maimuțe și alte animale nu stau în cap, nu sar peste obstacole și nu se urcă pe postamente pentru că asta își doresc, ci de teamă.

Dresorii folosesc biciuri, zgarde strâmte, botnițe, bastoane cu șocuri electrice și cârlige din metal cu un capăt foarte ascuțit (în engleză bullhooks), precum și alte instrumente de dresaj menite să provoace durere animalelor și să le facă să asculte ordinele dresorului.
Numeroase filmări din timpul sesiunilor de dresaj arată cum animalele sunt bătute cu cârlige și electrocutate cu șocuri electrice. Aceste practici nu sunt monitorizate de nicio organizație guvernamentală așa că agresorii scapă ușor nepedepsiți.

2. Animalele petrec perioade lungi în tranzit

Circurile călătoresc aproape toată perioada anului, inclusiv în condiții meteo nefavorabile, uneori chiar zile în șir.
În tranzit, animalele sunt închise în cuști, remorci sau camioane, unde de multe ori nu au acces nici la nevoile de bază precum apă, hrană sau îngrijire veterinară.
Elefanții sunt ținuți în lanțuri, felinele în cuști strâmte unde mănâncă, beau, dorm, defechează și urinează – toate acestea în același loc. Din cauza distanțelor mari parcurse de circuri, animalele își petrec marea parte a vieții închise în cuști.  Chiar și în cazul călătoriilor scurte animalele sunt deseori încărcate și descărcate cu mult timp înainte și după ce au ajuns la destinație.

Când ajung la destinație de cele mai multe ori rămân în continuare închise în cuști, înlănțuite sau legate în beciuri sau parcări; alteori sunt închise în țarcuri înguste care nu le oferă spațiu suficient de mișcare.

În Europa există sute de circuri ambulante care transportă animalele în condiții chinuitoare.

3. Spațiu insuficient și condiții de viață anormale. Private de libertate, închise și izolate

Circurile nu au resursele necesare pentru a oferi animalelor spațiu unde să se poată manifesta natural și unde să poată face mișcare.
De asemenea viața lor este afectată negativ și de faptul că prădători și pradă sunt ținuți în vecinătate, animale care în mod normal trăiesc solitar sunt închise în spații aglomerate, iar familiile sunt separate.
E imposibil să poți oferi fiecărui animal sălbatic condițiile de viață din libertate și animalelor domesticite, precum câinii, toată atenția și libertatea de care aceștia s-ar bucura ca animal de “companie” într-o familie.

4. Probleme de sănătate fizică și mentală. Tulburări psihice și de comportament (eng. “zoochosis”)

Animalele ținute în circuri sunt predispuse problemelor de sănătate, devierilor comportamentale și bolilor psihice grave.
Din cauza privării de libertate, a incapacității de a se manifesta natural, a stresului și a singurătății, multe animale din circuri și grădini zoologice înnebunesc și dezvoltă boli psihice grave, care se manifestă prin comportamente stereotipice fără sens cum sunt de exemplu legănatul trupului sau al capului (eng. “zoochosis”).
Simptomele acestor boli sunt comportamente repetitive precum legănatul, mersul în cerc și chiar automutilarea. [3]

Alimentația nenaturală le cauzează probleme grave de sănătate.

5. Un pericol pentru public

Stresul extrem în care trăiesc aceste animale le face deosebit de periculoase în special pentru public. Accidentele grave, chiar și mortale, sunt foarte comune.

Frustrați după ani în șir de bătăi, biciuri și electroșocuri, unii elefanți cedează psihic. Atunci când elefanții se răzvrătesc, dresorii nu au cum să se protejeze pe ei înșiși și nu pot proteja nici publicul.

S-a întâmplat de multe ori ca elefanții să scape de la circ și să fugă pe străzile orașelor, să intre în pereții clădirilor, să atace membri ai publicului și chiar să rănească sau ucidă lucrători ai circului.
Acești elefanți au fost și ei răniți în încercarea de a fi recapturați, unii fiind inclusiv uciși de gloanțe (vezi videoclipul cu povestea elefantului Tyke de la finalul articolului).

Și alte animale precum tigri și zebre încearcă să scape de câte ori au ocazia, alergând pe străzile orașelor înainte să fie recapturați.

6. Dificil de reglementat legislativ

Deoarece circurile ambulante sunt mereu în tranzit, reglementarea acestora prezintă multe provocări și presupun costuri financiare, de personal și legislative foarte mari.

INTERZICEREA FOLOSIRII ANIMALELOR ÎN CIRCURI

Tot mai multe orașe, state și țări au interzis folosirea animalelor în circuri, atât din considerente de securitate publică cât și din cauza felului în care sunt tratate animalele. Tot mai des întâlnită e și interzicerea bastoanelor de dresaj (bullhooks).

Sub presiunea opiniei publice, circuri celebre precum Ringling Brothers – cel mai mare circ din Statele Unite ale Americii – și Barnum & Bailey Circus au eliminat folosirea elefanților în circuri în 2016.
Mai mult, în 2017, Ringling Brothers a anunțat că se închide din cauza scăderii cererii și vânzărilor de bilete – un succes major pentru drepturile animalelor.

În anul 2009 Bolivia a devenit prima țară din lume care a interzis complet folosirea animalelor în circuri (atât animalele sălbatice cât și cele domesticite). Grecia, Croația, Malta și Cipru au interzis și ele circul cu orice fel de animale – sălbatice sau domesticite.

Alte țări precum Peru, Paraguay, Columbia, dar și țări europene precum Belgia (2013), Bulgaria, Bosnia-Herzegovina, Olanda (2015), Austria, Slovenia au interzis exploatarea animalele sălbatice în circuri. Majoritatea țărilor europene au interzis total sau parțial folosirea animalelor în circuri [2].

România, în urmă față de alte țări, abia în 2017 a interzis circul cu animale sălbatice. În țara noastră este permisă în continuare exploatarea cailor, a câinilor, a anumitor păsări exotice și a delfinilor din delfinarii.


CE SPUN SPECIALIȘTII?

Federația Europeană a Veterinarilor:

Folosirea animalelor sălbatice în circuri reflectă o viziune tradițională, dar învechită asupra animalelor sălbatice.

Animalele sălbatice din captivitate au aceleași instincte naturale și nevoi precum cele din sălbăticie. Aceste nevoi nu pot fi îndeplinite în circurile ambulante. Folosirea lor în circuri nu are valoare educativă, de conservare, științifică sau economică. Din contră, folosirea animalelor sălbatice în circuri prezintă riscuri asupra sănătății și bunăstării lor, precum și asupra sănătății și siguranței publice. […]

Sondajele de opinie arată că marea majoritate a publicului susține interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri. State europene precum Austria, Belgia, Croația, Cipru și Grecia au interzis complet folosirea animalelor sălbatice în circuri. […]

Federația Europeană a Veterinarilor promovează sănătatea animalelor, bunăstarea animalelor și sănătatea publică în Europa deci recomandă tuturor autorităților europene competente să interzică folosirea animalelor sălbatice în circuri pe întreg teritoriul Europei.“. [4]

Animale sălbatice, animale domesticite

Circurile folosesc atât animale sălbatice cât și animale domesticite precum cai, ponei, câini, capre și pisici. Multe din țările care au luat măsuri împotriva circului cu animale au interzis exploatarea animalelor sălbatice, permițând in continuare folosirea animalelor domesticite. Asta nu înseamnă că animalele domesticite nu suferă în circuri și că ele nu au nevoie de protecție. Au fost observate tulburări de comportament și tulburări psihice și în cazul cailor și poneilor. [6] Toate animalele sunt abuzate psihic în cadrul sesiunilor de dresaj, toate sunt ținute în spații înguste incompatibile cu nevoile de bază ale acestora, toate sunt private de libertate. [7]

Circul fără animale

Cererea publicului pentru circul alternativ, cu numere executate exclusiv de oameni, continuă să crească. Cirque du Soleil, cel mai bun circ din lume, și Circul Chinezesc de Stat nu exploatează animale în niciunul dintre spectacolele lor.

“Privind spre viitor, constatăm că toate circurile se îndreaptă spre realizarea spectacolelor fără animale. În ultimii 20 de ani, atât din cauza reglementărilor legislative cât și a percepției publicului, numerele cu animale au început să devină învechite și depășite.” – James Hamid Sr., director de circ.

Alternative etice și mai educative pentru a învăța copii despre animale sunt filmele documentare, enciclopediile, vizitarea rezervațiilor naturale și a sanctuarelor (cum ar fi Sanctuarul de urși de la Zărnești).

CE POȚI FACE

  • Evită cu orice preț circurile care folosesc animale. Informează-ți prietenii și familia despre abuzurile animalelor în circuri, în special familiile care au copii mici, fiind în mod deosebit înclinate să meargă la circ.
  • Atunci când circul cu animale poposește în orașul tău, poți organiza mini-campanii de informare a publicului, proteste, demonstrații și poți împărți pliante pentru a informa despre atrocitățile care au loc în spatele scenei. Pe acest site vei găsi materiale pe care le poți utiliza în astfel de acțiuni.
    De asemenea, poți lua legătura cu publicațiile și televiziunile locale, pentru a le sugera să abordeze subiectul cruzimii și abuzurilor comise asupra animalelor în circuri.
  • Dacă circurile încalcă legea și folosesc animale exotice în reprezentații poți ajuta animalele acționând prin intermediul legii.
  • Pornește o campanie pentru a pune în ilegalitate exploatarea animalelor în circuri sau utilizarea dispozitivelor care provoacă durere în dresajul animalelor.
  • Pentru informații și actualități despre exploatarea animalelor în circuri, îți recomandăm să urmărești pagina Stop Circus Suffering.

Referințe:

1. Traducere și adaptare după PETA și Vier Pfoten România
2. Interzicerea animalelor în circuri: Four PawsOne Green Planet
3. Zoochosis: PETA
4. Federation of Veterinarians in Europe despre exploatarea animalelor sălbatice în circuri (fve.org)
British Veterinary Association,ENDCAP,FECAVA
5. New Scientist despre exploatarea animalelor sălbatice în circuri
6. AD International despre exploatarea animalelor domesticite în circuri
7. Stop Circus Suffering

3 Comments

  1. Nu circului cu animale

  2. NU circului cu animale de orice fel! Pentru mai multe informații despre acest subiect și despre situația animalelor captive din România, accesați pagina de Facebook: http://facebook.com/stopcirculuicuanimale

  3. Nu circului cu animale!! Respect ptr animale si natura!
    No to circus and torture!! Respect for the animals and nature!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *