Discursul devenit viral al activistului vegan James Aspey

James Aspey în Romania

James Aspey este unul dintre cei mai cunoscuți vegani și activiști pentru drepturile animalelor, de origine australiană, implicat în proiecte la nivel global prin intermediul cărora discută despre propria tranziție la veganism, cât și despre ce reprezintă el și de ce este important ca din ce în ce mai mulți oameni să adopte acest stil de viață. Evenimentele care i-au marcat propria existență – bătălia cu leucemia la doar 17 ani, cei trei ani de tratamente, abuzul de droguri și alcool care au urmat, dar și dorința pe care toate aceste lucruri au lăsat-o în urmă, de a-i ajuta pe cei din jurul său așa cum și el a fost ajutat atunci când a avut nevoie – l-au făcut să devină antrenor personal de fitness. Acest lucru l-a determinat pe James să treacă de la un mare consumator de carne, la vegetarian din dorința de a fi mai sănătos, iar mai apoi la vegan din motive etice și nu numai.

James se implică activ în răspândirea paradigmei vegane în special prin discursurile pe care le ține la nivel mondial legate de acest subiect. Videoclipul* pe care urmează să îl vizionați înfățișează tocmai una dintre numeroasele sale expuneri în legătură cu această temă. În el, activistul australian discută despre propria sa experiență și tranziție și care au fost motivele principale pentru care a ales să facă acest pas. Totodată, vorbește despre importanța activismului în cadrul comunității vegane, fără de care mesajul vegan s-ar răspândi cu multă dificultate și despre nevoia ca fiecare dintre cei care sunt vegani să se implice activ în difuzarea acestuia. Nu în ultimul rând, Aspey dezbate pe marginea abordărilor pe care veganii le folosesc în cazul discuțiilor cu cei care nu sunt vegani, cum reacționează chiar el în cadrul unor asemenea conversații și care este cea mai eficientă atitudine în astfel de situații.

În cele patruzeci de minute, acesta reușește să răspundă la numeroase întrebări des întâlnite și în cardul comunității vegane, dar și în afara acesteia, precum „Care sunt motivele pentru care să devin vegan?”, „Cât de importantă este implicarea activă în cardul mișcării?”, „Cum ar trebui să îl abordez pe cel cu care discut legat de acest subiect?” etc. Printre toate lămuririle pe care le oferă, James răspunde și la întrebarea care i-a frământat cândva pe majoritatea celor care au devenit vegani și care încă îi frământă pe cei care se gândesc (sau nu) să devină și sunt (sau nu) de acord cu această mișcare: este oare un lucru extrem să fii vegan, așa cum ar putea considera mulți în primă fază, și de ce ar trebui să fac acest pas?

*acest videoclip este preluat de pe canalul de YouTube al lui James Aspey cu acordul acestuia și are disponibilă subtitrarea în limba română pe care o puteți activa din setările videoclipului (lângă butoanele „Modul cinema”/”Cinema mode” și „Ecran complet”/”Fullscreen”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *