Toamna Bistrițeană 2017

Toamna Bistrițeană 2017

Pe 30 septembrie – 1 octombrie am avut ocazia să participăm la „Toamna Bistrițeană”, un festival organizat de primăria municipiului Bistrița, menit să încurajeze producătorii locali să își expună recoltele.

Ne-am simțit în elementul nostru admirând culorile frumoase ale roadelor verii și toamnei ca merele bistrițene, prunele, ierburile, o multitudine de alte fructe și legume și produsele finite precum mustul de struguri, uleiurile presate la rece, borcanele cu murături asortate și pachețelele cu levănțică. Era aproape ca peisajul pe care mi-l imaginasem pentru un târg de toamnă – „aproape”, fiindcă nu au fost expuse doar produse vegetale.

Împreună cu prieteni vechi și noi din Bistrița, am pregătit standul lângă intrarea în zona târgului, în rând cu ceilalți expozanți. Am pus la dispoziție materiale informative, stickere, insigne, toate gratuite pentru cei interesați, precum și mostre de prăjituri făcute în casă (prăjitură cu ciocolată, găluști cu prune, biscuiți cu ovăz), din comerț (Ambrozia), lapte vegetal (din ovăz, orez, soia, cocos, migdale) de la K-Take it Veggie (marca proprie Kaufland) și Alpro și semipreparate vegetale de la Aivia și Fito-Fitt.

Pentru a doua zi am pregătit chec cu mere și must de struguri, ingredientele acestea fiind cumpărate din târg, precum și chec cu alune de pădure. Apoi, vizitatorii standului au putut degusta și tort vegan de ciocolată de la cofetăria By Laura.

Au venit oameni de toate vârstele și din toate mediile. Am fost surprinși să vedem că mulți dintre cei care ne-au vizitat erau deja ovo-lacto-vegetarieni din motive de sănătate, iar alții știau ce înseamnă o dietă raw vegană. Sperăm că le-am putut întregi imaginea cu informații despre latura etică. O secvență care ne-a înseninat ziua a fost când o doamnă mai în vârstă, după ce a gustat laptele vegetal, s-a uitat la bannerul nostru, la portretul vițelului, și ne-a spus „să lăsăm vițelul să bea lapte de la mama lui”. Am cunoscut mai mulți seniori care au înțeles că a fi vegan e o alegere etică și sănătoasă (am avut la dispoziție și graficul cu „farfuria vegană” care arată ce trebuie să cuprindă o alimentație echilibrată), ceea ce ne bucură pentru că sprijinul moral al părinților și bunicilor e foarte important.

Anna-Maria, voluntar Vegan în România la acest eveniment, ne-a oferit câteva impresii: „Unii oameni erau deschiși, ne ascultau, interacționau cu noi, chiar erau interesați de veganism, alții erau mai sceptici, însă totul începe cu un pas și încă un pas, până când putem construi ceva frumos și sănătos împreună, pentru noi, pentru liniștea noastră sufletească, pentru animale și pentru mediu. Am întâlnit mai mulți vegetarieni care sperăm să devină vegani cu timpul și am întâlnit și vegani, mai puțini, ce-i drept. Noi vrem să stopăm exploatarea animalelor de orice fel. Din respect, conștientizare și din iubire facem aceasta pentru animale. Într-adevăr, dacă ești un vegan echilibrat poți să ai și o sănătate foarte bună. Alimentația noastră poate fi diversificată și poate fi foarte simplă cu produse locale și de sezon. Noi mâncăm legume, leguminoase, fructe, semințe, verdețuri și excludem produsele de origine animală. Mi-am făcut o impresie bună despre eveniment. Sper să devină din ce în ce mai mulți oameni vegani, prin conștientizare, în primul rând.”

Puteți vedea fotografiile de la acest eveniment pe pagina noastră de Facebook.

Mulțumim voluntarilor și prietenilor: Anna-Maria Joo (mulțumim pentru donațiile de alimente, tortul delicios, sandvișurile sățioase și tot ajutorul), Daniela de la Cruf/VeganPeek (una dintre cele mai creative persoane pe care le cunoaștem), Edi, Cristi, L’Ana Maria pentru prezență, pentru discuțiile interesante pe care le-au stârnit și pentru susținere. Mulțumim bistrițenilor pentru găzduire și deschidere; sperăm că am inspirat oamenii să se îndrepte spre un stil de viață vegan, ocrotind animalele, fiindcă în România chiar e lesne de făcut acest lucru; târgul acesta îmbelșugat a demonstrat-o, precum și varietatea caracteristică piețelor noastre agroalimentare care par să piardă teren în fața supermarketurilor. Însă am avea numai de câștigat dacă ne-am orienta spre o alimentație locală și de sezon, bazată pe plante: noi, consumatorii, cei care muncesc pentru hrana noastră și desigur, animalele și mediul înconjurător.

Mulțumim Cristianei Sabău și L’Anei Maria pentru articolele din TimpOnline.ro și Bistrițeanul.ro.

About Cris

Alege vegan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *