Street Delivery 2018 – „Smart Cities”

Anul acesta, Vegan în România a participat pentru a doua oară la festivalul Street Delivery în Iași (16-17 iunie), Bacău (25-26 august) și, pentru prima dată, în Craiova (8-9 septembrie).

Tema fiind despre orașe istețe („Smart Cities”), am dorit să aducem în discuție impactul alegerilor noastre de zi cu zi în calitate de consumatori – cine suferă pentru posesiile noastre, pentru mâncarea noastră, pentru lucruri nenecesare ori simple mofturi și cum putem contribui fiecare dintre noi la o lume mai blândă și mai justă față de oameni, față de alte animale și față de mediul înconjurător.

Am oferit trecătorilor posibilitatea de a experimenta realitatea virtuală pentru a vedea viața la fermă, așa cum nu este arătată în reclamele la TV ori pe produsele frumos ambalate în magazine, care ne deconectează complet de la sursă – ființele vii care au fost cândva – și am discutat cu ei despre un stil de viață care face cât mai puțin rău cu putință. După vizionarea filmulețelor în 360 de grade, am purtat dialoguri constructive: am întâlnit vegetarieni care au dorit să învețe despre o alimentație vegană optimă, o mamă s-a bucurat că fiul ei nu mai dorește să mănânce animale, unii tineri ne-au mărturisit că au fost complet cufundați în film, ca și când ar fi simțit totul pe pielea lor.
Copiilor mai mici le-am arătat filmulețe din sanctuare de animale, unde acestea trăiesc în pace și nu sunt folosite pentru carnea, laptele sau ouăle lor și le-am povestit despre Sanctuarul Nima din România, care se construiește chiar acum și pe care îl vor putea vizita foarte curând.

Unele persoane au fost cu adevărat întristate de acele câteva minute trăite în pielea animalelor din ferme și abatoare, iar ceea ce vrem noi să transmitem este: dacă ne face atât de mult rău să privim așa ceva, atunci de ce ne-ar face bine să consumăm? Pe lângă aceasta, există certitudinea că nu avem nevoie de carne, lapte și ouă pentru a trăi sănătos. Oamenii le consumă din obișnuință și gust, dar sunt capabili să se adapteze și să adopte obiceiuri mai etice. Sperăm că atât prin experiența VR cât și prin discuțiile care au urmat am reușit să „sădim o sămânță”.

Standul Vegan în România la Street Delivery Bacău 2018
Standul Vegan în România la Street Delivery Bacău 2018
Standul Vegan în România la Street Delivery Iași 2018
Standul Vegan în România la Street Delivery Craiova 2018
Standul Vegan în România la Street Delivery Craiova 2018

În România există nenumărate alternative gustoase și accesibile ca preț la carne, lapte și ouă, așa că am prezentat câteva variante pe care le putem găsi în comerț și ne-au bucurat reacțiile de uimire și interesul pe care l-au arătat oamenii pentru șnițelele, salamul și pateurile Iezeress, cu ingrediente simple și sănătoase, precum și prăjiturile și sărățelele de la Ambrozia, cu ingrediente integrale, sănătoase, și cu arome inedite. La ediția din Bacău, am servit, în plus, felii de cașcaval pe bază de ulei de cocos de la Mediterranea și GreenVie, foarte potrivite pentru sandvișuri și mâncăruri la cuptor, în special pentru cei care doresc o alternativă gustoasă și „cruelty-free” la cașcavalul din lapte de vaci. Am avut plăcerea să colaborăm și cu Rawz.Is.Me, momentan singura cofetărie cu deserturi vegane (chiar raw) din Bacău, care ne-a dăruit bombonele raw și cupoane. Cei care au urmărit până la capăt un filmuleț prin ochelarii VR, au primit un cupon de la Rawz.Is.Me pentru o felie de tort raw vegan, de savurat la cofetărie.

Cele mai plăcute amintiri sunt aproape întotdeauna lucrurile neplănuite. Memorabil pentru noi, la acest festival, a fost dezbaterea din Bacău despre ce înseamnă un oraș inteligent, unde voluntarul nostru, Alin, a spart gheața vorbind despre impactul industriei zootehnice asupra mediului, despre ce putem face concret pentru a ne reduce amprenta ecologică, precum și despre empatia pe care o putem extinde asupra altor ființe simțitoare cu care împărțim planeta. Punctul nostru de vedere a fost integrat firesc într-un ansamblu de propuneri pentru un oraș mai curat, mai sănătos, în care ne simțim în siguranță și ce au ele în comun este că depind de o schimbare de mentalitate și de atitudine, în primul rând, dar și de cooperare cu instituțiile statului pentru a demara schimbări mai vizibile. O parte din această discuție poate fi vizionată aici.

Mulțumim pe această cale companiilor IezeressAmbroziaAlproGreenVieMediterranea și cofetăriei Rawz.Is.Me pentru ajutorul oferit prin donațiile generoase de produse vegetale, organizatorilor Street Delivery pentru munca extraordinară, cât și voluntarilor Vegan în România care și-au rupt din timpul lor pentru a fi acolo, pentru animale, sau care ne-au ajutat la organizare. Noi ne-am simțit bine primiți, ne bucurăm că am putut fi prezenți și pentru comunitatea vegană care ne-a întâmpinat cu entuziasm în orașele vizitate, și sperăm să ni se alăture mai multe persoane la următoarele evenimente.

Vezi mai multe imagini de la Street Delivery din Iași (Link) Bacău (Link) și Craiova (Link).
Cum a fost anul trecut la Street Delivery? Află din acest articol.

✓ Lapte vegetal și budincă de caramel de la Alpro ✓ Șnițele din soia de la Iezeress ✓ Cașcaval vegetal pe bază de ulei de cocos, de la GreenVie / Mediterranea ✓ Pateuri de la Iezeress ✓ Fursecuri și sărățele de la Ambrozia ✓ Bomboane raw vegane de la Rawz.Is.Me din Bacău

About Cris

Alege vegan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *