Despre sterilizarea/castrarea animalelor

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a salva pisicile și câinii de toată suferința și moartea pe care o provoacă suprapopularea lor este să îi sterilizăm. Sterilizarea este o operație de rutină, la prețuri accesibile, care poate împiedica mii de animale să se nască, doar ca să sufere și să lupte pentru a supraviețui pe străzi, să fie abuzate de oameni cruzi sau neglijenți sau să fie eutanasiate în adăposturile de animale din lipsa unui cămin iubitor.

Sterilizarea sau castrarea face o mare diferență: o singură femelă nesterilizată și descendenții ei pot da naștere la 67.000 de căței în doar șase ani. În șapte ani, numărul ajunge la 370.000!

Ce înseamnă castrarea și sterilizarea? Care este diferența dintre cele două?

Doar pentru masculi această operație se numește castrare. Pentru femele, procedura este numită sterilizare. Această operație este mai invazivă decât castrarea la masculi și este efectuată printr-o incizie de-a lungul abdomenului.

De ce să iți sterilizezi animalul de companie?

Animalele sterilizate trăiesc o viață mai lungă și mai fericită. Sterilizarea elimină stresul și disconfortul pe care le suportă femelele în perioadele de căldură, elimină riscul de cancer uterin și reduce foarte mult riscul de cancer mamar. Castrarea face ca masculii să fie mult mai puțin probabili să se plimbe sau să lupte, previne cancerul testicular și reduce riscul de cancer de prostată. Animalele sterilizate sunt mai puțin susceptibile de a contracta boli mortale, contagioase, cum ar fi SIDA și leucemia pisicilor, care se răspândesc prin fluidele corporale.

Când ar trebui să îți sterilizezi animalul de companie?

Momentul ideal pentru castrare diferă în funcție de specie. Astfel, la pisici, sterilizarea poate fi realizată începând cu vârsta de 6-7 luni, chiar înainte de primul de ciclu de călduri. În ceea ce privește sterilizarea unui câine, în special a cățelelor de talie mare, aceasta poate fi realizată atât la o vârstă mai fragedă de 8-12 luni sau, mai recomandat, odată cu atingerea maturității.

Ce riscuri implică sterilizarea sau castrarea câinelui?

Procedurile de sterilizare sau castrare sunt operații de rutină care în mod normal nu implică riscuri sau probleme deosebite. Totuși, orice intervenție chirurgicală ce presupune anestezie generală poate avea riscuri asociate modului în care organismul face față anesteziei. De aceea este necesar ca înainte de orice intervenție animalele să fie evaluate temeinic pentru a elimina probleme de sănătate precum boli ale inimii, ficatului sau rinichilor.

Este sterilizarea/castrarea sigură?

Operațiile de sterilizare și castrare sunt cele mai frecvent efectuate operații la animale. Majoritatea animalelor experimentează un disconfort relativ mic (anestezia este utilizată în timpul intervenției chirurgicale, iar medicamentele pentru durere sunt în general administrate după) și revin la activitățile lor normale în decurs de o zi sau două.

Cum procedezi pentru a castra sau steriliza animalul de companie?

Pentru a castra animalul de companie, fă o programare la veterinar. Va trebui să îl aduci apoi pentru un consult înainte de operație. Veterinarul îți va solicita să nu hrănești câinele în noaptea de dinainte de anestezie. Lasă-i apă la dispoziție ca în mod normal, dar ia-o în dimineața anesteziei, pentru a te asigura că animalul nu bea nimic înainte de operație. În schimb, iepurașii consumă fân și beau apă în mod regulat și e important ca și după operație aceștia să înceapă cât mai repede să mănânce hrană.

Ce se întâmplă dacă poți găsi case pentru toți cățelușii sau pisoii animalelor tale?

Chiar dacă reușești să găsești cămine iubitoare, pe tot parcursul vieții, pentru toți cățelușii sau pisoii, asta înseamnă că vor fi mai puține case pentru cățeii și pisoii din adăposturile de animale care au nevoie cu disperare să fie adoptați. Și dacă nu vă asigurați că fiecare cățeluș sau pisoi pe care îl plasați este sterilizat înainte de a merge la noua lui casă, aceștia pot continua să facă ei înșiși pui.

Dacă ai impresia că femela e gestantă?

Dacă pare că femela este gestantă, contactează medicul veterinar. Acesta îți va putea confirma acest lucru. Este posibil ca femela să fie sterilizată în timp ce este însărcinată (depinde doar cât de avansată este sarcina). Astfel se va putea pune capăt sarcinii curente și se vor preveni gestații viitoare.

În final, sterilizarea animalelor de companie este foarte importantă, deoarece ajută la reducerea numărului de vieți care așteaptă eutanasierea în adăposturile de animale sau a celor ce sunt nevoite să supraviețuiască pe stradă, dar și îmbunătățește starea de sănătate a micilor noștri companioni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *