Scrisoare deschisă către oamenii care fierb animale vii

Homar fiert de viu
Deși în cazul lor aceasta este practica standard, crustaceele nu sunt singurele victime ale fierberii pe viu.

Dragă cititorule,

A fi fiert de viu este, de departe, unul dintre cele mai îngrozitoare moduri de a muri.

Imaginează-ți următoarele:

În timp ce apa fierbinte îți atinge corpul, extremitățile sunt primele care sunt fripte. Acestea includ vârfurile degetelor, care au mai multe terminații nervoase decât multe alte părți ale corpului.

De îndată ce exteriorul ți-a fost „gătit”, organele tale se vor încinge treptat până când vor începe să fiarbă în lichidele tale corporale. Întregul tău corp se va înroși, după care va începe să se umfle. Ai putea chiar să simți mirosul corpului tău fierbând. (Ți s-a făcut deja greață?)

Vei simți intens durerea. Va fi îndelungată. Și vei fi conștient pentru cea mai mare parte a procesului, deoarece creierul nu va fi primul organ care va fierbe. Nu este în niciun caz o moarte ușoară.

Dintotdeauna am știut cât de oribilă este fierberea animalelor de vii. Tocmai de aceea am refuzat să mănânc animale ucise în acest mod (homari, în principal) chiar și înainte să adopt un stil de viață vegan. Încă de când eram copil, știam ce înseamnă să te arzi cu apă fierbinte sau cu abur pentru că o pățeam uneori când fierbeam paste. Nici nu puteam să îmi imaginez ce înseamnă să provoci unui animal acea durere pe suprafața întregului corp.

M-a șocat să citesc săptămâna trecută despre un restaurant din Maine care, conform declarațiilor, droghează homarii înainte de a-i fierbe de vii. Vă vine să credeți?

În primul rând, chiar dacă a droga un homar (presupunând că este măcar posibil) ar reduce vreun pic durerea agonizantă pe care fierberea o provoacă, mă îndoiesc că ar face o diferență considerabilă. Nu cred că vreun om care a fost drogat s-ar oferi să încerce asta pe propria-i piele.

În al doilea rând, hai să fim sinceri: acest lucru nu este făcut atât din compasiune, cât din dorința de a liniști conștiința patronului și a bucătarilor care știu că a fierbe animalele de vii este tortură absolută. Decizia corectă din punct de vedere moral ar fi fost ca, în loc să drogheze homarii, să îi scoată definitiv din meniu.

Adevărul este că homarii și celelalte crustacee prezintă comportamente specifice evitării durerii care le demonstrează sensibilitatea. În timp ce experiența lor ar putea fi cumva diferită de cea a unui om din cauza deosebirilor biologice fundamentale, durerea și moartea lentă sunt extrem de similare.

Un rac își sacrifică un clește pentru a scăpa de moarte

Dar problema nu se reduce la crabi și homari. Într-o notă șocantă, The Washington Post a informat că în jur de un milion de pui și curcani sunt „fierți de vii accidental” în fiecare an din cauza industriei cărnii. Deoarece procesul de ucidere la abator se desfășoară atât de repede, multe păsări sunt agățate în mod necorespunzător, ratează lama care ar fi trebuit să le taie gâtul și sunt pe deplin conștiente atunci când sunt aruncate în bazinul cu apă fierbinte pentru curățarea penelor.

Mai mult, chiar anul trecut, în Marea Britanie, un raport de siguranță al Food Standards Agency a dezvăluit că mii de animale exploatate în ferme au fost fierte de vii. Dacă nu îți poți imagina cât de multă durere au îndurat, derulează și începe să recitești articolul.

Acum te voi întreba: dacă nu ai vrea ca aceasta să fie soarta ta, sau soarta pisicii ori câinelui tău, de ce ai susține o industrie care fierbe în mod obișnuit animalele de vii? Gândește-te la asta.

Dacă crezi că ce se întâmplă e deja prea mult, alătură-te mie și milioanelor de oameni de pe întreaga planetă și oprește-te din a mai consuma produse de origine animală. Dacă vrei să pui capăt cruzimii față de animale, ia atitudine prin ceea ce cumperi. Ai nevoie de ajutor? Vizitează site-ul ChooseVeg.com chiar astăzi.

Autor: Julie Cappiello, MFA

Pui fiert de viu
Găină fiartă de vie „accidental”. Foto: PETA

Această scrisoare ne pune serios pe gânduri în ceea ce privește comportamentul nostru față de anumite specii de animale. Racii, homarii, crabii și alte ființe asemănătoare trezesc simpatia oamenilor mai puțin decât mamiferele sau păsările, însă acesta nu este un motiv să le provocăm o moarte agonizantă. Iar plăcerea gustului trupurilor acestora nu poate justifica niciodată aceste cruzimi.

Totodată, este cu adevărat șocant să ne gândim că, în pofida tuturor reglementărilor și standardelor cu care producătorii de carne se mândresc, animalele „de fermă” îndură supliciul fierberii de vii. Acest lucru ne demonstrează că lista ororilor de care se fac vinovate întreprinderile zootehnice nu pare să aibă un sfârșit – cel puțin atâta timp cât nu conștientizăm că nu există nicio metodă „umană” de a ucide și de a exploata alte făpturi și nu acționăm în consecință, renunțând a mai susține financiar o industrie care provoacă suferință animalelor, distruge natura și ne afectează sănătatea.

Dacă te-ai hotărât să faci acest pas, suntem la dispoziția ta pentru a te informa și susține. Te invităm să accesezi secțiunea Stil de viață vegan în România pentru a descoperi sugestii de cumpărături, opțiuni vegane în orașul tău sau grupuri de suport și activism online și în viața reală.

Crustaceele simt durere?

About Mihnea Popescu

Vegan, libertarian leftist, feminist, philosophy enthusiast, reader, fighter against injustice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *