Deși nu le acordăm prea multă atenție, insectele sunt și ele exploatate de către om în diverse industrii. Acestea suferă din cauza diferitelor proceduri care le sunt aplicate în scopul obținerii de profit de pe urma lor.
Așadar, în continuare noi îți vom povesti despre trei insecte importante folosite în cele mai cunoscute industrii. Ne dorim să atragem atenția și asupra acestor ființe mici, ignorate și abuzate doar pentru a aduce câștig.
1. Viermele de mătase
Ce este un vierme de mătase?
Un vierme de mătase nu este de fapt un vierme, ci larva sau omida unei molii de mătase. Ei trec prin aceleași etape metamorfice ca alte molii – ou, larvă, pupă și adult. Deși există o varietate de viermi de mătase, cea mai exploatată specie este cea a viermilor de mătase de dud, Bombyx mori.
Ce este mătasea?
Mătasea este fibra pe care viermii de mătase o țes pentru a-și face coconii – învelișurile exterioare care îi protejează în timpul stadiului de pupă. Totuși, majoritatea insectelor folosite in industria mătăsii nu trăiesc pana după această etapă, deoarece sunt fierte sau gazate de vii în interiorul coconilor lor. Astfel, coconii încep să se desfășoare, iar muncitorii obțin firele de mătase. Aproximativ 6.600 de viermi de mătase sunt uciși pentru a face doar 1 kilogram de mătase.
Insecte abuzate și muncitori exploatați
La unitățile de producție de mătase din India, viermii de mătase cărora li se permite să se maturizeze în molii se descurcă puțin mai bine decât cei care au fost fierți de vii în coconii lor. După ce și-au depus ouăle, femelele molii sunt zdrobite până la moarte și corpurile lor sunt verificate la microscop pentru boli. Dacă se găsește vreo boală, ouăle sunt distruse. Masculii sunt pur și simplu aruncați după ce se împerechează.
Deși viermii nu își pot arăta suferința în moduri pe care oamenii le recunosc cu ușurință, oamenii de știință au descoperit ca ele produc endorfine și astfel, au un răspuns fizic la durere.
Există, de asemenea, rapoarte despre utilizarea muncii copiilor în industria mătăsii. Potrivit organizației non-profit Human Rights Watch, care a investigat comerțul cu mătase din India, copiii – unii de până la 5 ani – sunt forțați să lucreze în fabricile și atelierele care produc fire de mătase. Unii trebuie să-și scufunde mâinile în cuve cu apă opărită pentru a palpa coconii. Copiii care înfășoară mătasea în șuvițe suferă adesea de tăieturi care nu sunt tratate și se pot infecta.
Ce poți alege in schimb?
Singurele opțiuni cu adevărat fără cruzime sunt cele care nu sunt derivate de la animale. Din fericire, sunt disponibile multe alternative la mătase, prietenoase cu animalele, cum ar fi nailon, poliester, tencel, mătase din cactus, mătase din ananas și mătase din lotus.
2. Coșenila roșie
Ce este coșenila roșie?
Coșenila Roșie este o insecta din ordinul Hemiptera și este originară din America de Sud si Mexic, trăind pe anumite variații de cactus. Prin zdrobirea femelei insecta, se obține Carminul E 120.
Ce este carminul?
Carminul E 120 este un colorant alimenta și oferă produselor culoarea roșie, purpurie sau roz (ex: pateuri, lactate, dulciuri, produse de patiserie, sucuri, băuturi alcoolice, prăjituri, sosuri, guma de mestecat, fructe la conserva, dulciuri, siropuri, ketchup, supe la plic, carne și lista continuă).
Colorantul este fabricat din pulberea obținută prin zdrobirea femelei care are ouă, deoarece ele rămân imobile in timpul hrănirii și nu pot zbura, după ce a fost in prealabil înecată și uscată.
Pentru producerea a 250g de carmin aproximativ 70.000 de insecte își pierd viața, deoarece corpul unei singure insecte ar putea conține intre 18-20 % acid carminic. Carminul obișnuia să fie folosit pentru vopsirea textilelor, astăzi fiind folosit din belșug și în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică.
Peru este cea mai mare țară exportatoare care produce 200 tone de colorant pe an.
Cum are loc producția de carmin?
Insectele sunt ucise prin scufundare în apă fierbinte după care sunt uscate sau prin expunerea la lumina soarelui, abur sau căldura cuptorului. Fiecare metodă produce o culoare diferită, care are ca rezultat aspectul variat al coșenii comerciale. Insectele trebuie să fie uscate până la aproximativ 30% din greutatea lor inițială înainte de a putea fi depozitate fără să se descompună.
Există două forme principale de colorant de coșenilă:
- extractul de coșenilă (E120(ii)) este un colorant obținut din corpurile brute uscate și pulverizate ale insectelor cu aproximativ 20% acid carminic;
- carmin (E120(i)), un colorant mai purificată făcut din cocenă.
Care sunt efectele colorantului carmin E 120?
Informațiile legate de acest subiect pot fi adesea în contradictoriu. Unele surse spun că E 120 nu este un aditiv periculos, el fiind pe lista aditivilor aprobați de Uniunea Europeana si FDA (Federal Drug Administration, SUA), pe când alte surse spun ca E 120 este răspunzător pentru o serie de reacții alergice cum ar fi rinite, astm, dermatite de contact; totodată nefiind recomandat copiilor, deoarece poate produce hiperactivitate (iar acest lucru este menționat pe unele etichete).
În 2012, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a înlocuit carminul din produsele farmaceutice cu un colorant de origine vegetală.
Care sunt alternativele pe bază de plante existente pe piață?
Putem înlocui cu alternative nonviolente, sănătoase și naturale, cum ar fi sfecla roșie, morcovii negri, strugurii, paprika și un anumit soi de cartofi dulci.
Sunt deja companii care folosesc extractul din pielița strugurilor. Nu creează reacții alergice, din contra consumul de struguri luptă împotriva colesterolului și menține sănătatea cardiovasculară.
3. Albina
Despre albine
Albinele sunt cele mai importante insecte polenizatoare, iar interdependența dintre ele și plante fac din acestea un excelent exemplu al unui tip de simbioză cunoscută sub numele de „mutualism”, o asociere avantajoasă între organisme diferite, pentru ambele părți.
Albinele lucrătoare trăiesc doar 40 de zile pe când albinele eclozate toamna trăiesc până în primăvara viitoare, când se face schimbul de generații (6-9 luni). Durata de viață a trântorilor este de la 2 la 8 săptămâni și variază în funcție de sezon și de zona geografică. Matca este cea mai longevivă dintre membrii familiei de albine putând trăi până la 8 ani fiind activă pe toată perioada vieții putând depune 1500-3000 de ouă în 24 de ore în luna iunie. În această perioadă intensă regina este atent îngrijită și bine hrănită de albinele din suita sa.
Despre miere
Produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup.
Despre industrie
Apicultorii convenționali își propun să recolteze cantitatea maximă de miere. Când fermierii scot mierea dintr-un stup, majoritatea o înlocuiesc cu un înlocuitor de zahăr, care este semnificativ mai rău pentru sănătatea albinelor, deoarece îi lipsesc micronutrienții esențiali ai mierii.
În apicultura convențională, albinele sunt crescute special pentru a intensifica productivitatea. Această reproducere selectivă crește susceptibilitatea la boli și decese pe scară largă. Bolile sunt cauzate și de importul diferitelor specii de albine pentru utilizare în stupi.
În plus, stupii pot fi tăiați după recoltare pentru a reduce costurile fermierilor. La albinele regine li se tăie adesea aripile de către apicultori pentru a le împiedica să părăsească stupul pentru a nu produce o nouă colonie în altă parte, ceea ce ar scădea productivitatea și ar reduce profitul.
Care sunt alternativele la miere?
- Sirop de arțar: fabricat din seva arborelui de arțar care conține multe vitamine și minerale.
- Sirop de curmale: un îndulcitor de culoarea caramelului obținut prin extragerea porțiunii lichide din curmale fierte.
- Sirop de orez: un îndulcitor natural cu un indice glicemic scăzut.
- Sirop de malț: un concentrat obținut prin fermentarea boabelor de grâu sau de orz.
- Nectar de agave: un îndulcitor natural care provine din frunzele plantei de agave.
- Nectar din flori de cocos: obținut din nectarul florilor palmierului de cocos.
- Melasa: un produs secundar al procesului de fabricare a zahărului și provine din trestia de zahăr sau din sfecla de zahăr zdrobită.
Știați că…
- albinele sunt insecte inteligente cu un sistem complex de comunicare și sunt capabile să simtă durerea;
- într-o singura călătorie, o albină poate vizita de la 50 la 100 de flori;
- albinele comunică între ele prin mișcări ale corpului, denumite și dansuri;
- o albină poate produce aproximativ o linguriță de miere, în întreaga ei viață și trebuie să facă 3000 de zboruri, pentru a aduce în stup 100 g de apa;
- albinele pot mirosi de la distanță, dacă o floare a fost deja vizitată de altă albină și nu mai are polen;
- pe timp de iarna ele se hrănesc cu mierea depozitată în celulele stupului;
- albinele pot bate foarte rapid din aripi, ajungând la 200 de bătăi pe secundă.