Mediul nostru ne oferă apă proaspătă de băut, aer curat pentru a respira și soluri fertile pentru a cultiva alimente hrănitoare. Dar, activitatea umană împinge planeta noastră până la limitele sale și știm că dacă nu luăm măsuri pentru a încetini amenințarea schimbărilor climatice ireversibile și a degradării mediului, vom pierde resursele naturale care ne susțin viața pe Pământ.
Din fericire, avem deja cheia pentru a trăi într-un mod mai durabil și mai prietenos cu planeta noastră. Veganismul – o dietă care exclude carnea, lactatele și alte produse de origine animală în favoarea alimentelor pe bază de plante – ne oferă oportunitatea de a reduce impactul nostru individual asupra mediului și de a crea un viitor viabil pentru noi toți.
Ce impact are veganismul asupra mediului?
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că adoptarea unei diete vegane ar putea reduce amprenta de carbon din alimentația unui individ cu până la 73%. Au mai descoperit că, dacă toată lumea ar înceta sa mai consume alimente de origine animală, utilizarea terenurilor agricole la nivel mondial ar putea fi redusă cu 75%, o suprafață echivalentă cu dimensiunea SUA, China, Australia și UE la un loc.
Acest lucru nu numai că ar duce la o scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar ar elibera și terenurile sălbatice pierdute din cauza agriculturii, una dintre cauzele principale ale dispariției în masă a faunei sălbatice.
Studiul publicat în revista “Science“, este unul dintre cele mai cuprinzătoare de până acum, analizând efectele nocive pe care agricultura le poate avea asupra mediului, și a inclus date despre aproape 40.000 de ferme din 119 țări.
Descoperirile arată că producția de carne și lactate este responsabilă pentru 60% din emisiile de gaze cu efect de seră ale agriculturii, în timp ce produsele în sine furnizează doar 18% din calorii și 37% din nivelurile de proteine din întreaga lume.
Cercetătorii au examinat un total de 40 de produse agricole în studiu, acoperind 90% din toate alimentele consumate.
Ei au analizat modul în care fiecare dintre acestea a avut impact asupra mediului, analizând emisiile legate de schimbările climatice, poluarea apei și poluarea aerului.
Autorul principal, Joseph Poore, a spus: „O dietă vegană este probabil cea mai eficientă modalitate de a reduce impactul asupra planetei Pământ, și nu reduce doar gazele cu efect de seră, ci și acidificarea globală, eutrofizarea, utilizarea terenurilor și utilizarea apei”.
„Este mult mai eficientă decât reducerea zborurilor sau cumpărarea unei mașini electrice”, a explicat el, care ar reduce doar emisiile de gaze cu efect de seră.
„Evitarea consumului de produse de origine animală oferă beneficii mult mai mari pentru mediu decât încercarea de a cumpăra carne și lactate sustenabile”, a adăugat el.
După primul an de cercetare, Poore însuși a încetat să mai consume produse de origine animală.
Totuși, oricine dorește să adopte o dietă vegană sau vegetariană pentru a proteja mediul ar trebui sa ia în considerare și gradul de sustenabilitate al produselor vegetale pe care le consumă.
„Nimic nu se compară cu carnea de vită, miel, porc și lactate – aceste produse sunt într-o ligă aparte în ceea ce privește nivelul de daune pe care de obicei le provoacă mediului, în aproape toate problemele de mediu pe care le urmărim. Dar este esențial să fim atenți la tot ceea ce consumăm: fructele și legumele transportate pe căi aeriene pot genera multe emisii de gaze cu efect de seră pe kilogram, de exemplu.”
Fructele delicate, cum ar fi afinele și căpșunile sunt adesea importate în Europa și SUA cu avioane atunci când fructele locale sunt în afara sezonului.
Cercetările efectuate de Angelina Frankowska, care studiază sustenabilitatea la Universitatea din Manchester, au arătat recent că sparanghelul consumat în Marea Britanie are cea mai mare amprentă de carbon în comparație cu orice altă legumă consumată în țară, cu 5,3 kg de dioxid de carbon produse pentru fiecare kilogram de sparanghel. Ea și colegii ei au descoperit, de fapt, că tulpinile verzi suculente au cea mai mare amprentă asupra mediului din oricare dintre cele 56 de legume pe care le-au analizat, inclusiv din punctul de vedere al utilizării terenului și a apei.
Fără să luăm în considerare cu atenție de unde provin alimentele noastre și cum sunt cultivate, dietele noastre pot avea consecințe nedorite.
În consecință, este clar că, deși alimentele pe bază de plante și înlocuitorii de carne pot fi mult mai buni pentru mediu decât producția de animale în ansamblu, dacă vrem cu adevărat să facem o diferență pentru mediu, trebuie să fim atenți și cu ce înlocuim produsele de origine animală.
„Recomandările mele generale sunt să reduceți consumul de carne și să fiți atent, dacă puteți, la modul în care alimentele sunt cultivate și transportate”, adaugă Martin Heller, un cercetător în domeniul durabilității care a condus studiul de la Universitatea din Michigan. „Încercați să evitați fructele și legumele cultivate în seră încălzită și lucrurile care ar fi putut fi transportate aerian.” Deci, cea mai bună abordare este să cumpărăm fructele și legumele produse local, care sunt de sezon.