Branduri vegane în România

Întrebarea oricărei persoane atunci când este prezentată cu ideea de alimentație vegană este: “Dar eu ce mai mănânc?”.

În societatea actuală, în care alimentația este bazată pe produse de origine animală, precum ouăle, lactatele și carnea, este greu de imaginat cum am putea trăi doar mâncând plante.

Totuși, dieteticienii sunt de acord cu faptul că alimentațiile vegane sunt complete și posibile pentru oamenii care se află în orice stagiu al vieții, de la nou-născuți, femei însărcinate, chiar și la persoane în vârstă. Deși dieta vegană ideală este una bazată pe alimente neprocesate, adică cereale integrale, leguminoase, fructe, legume, nuci și semințe, o trecere atât de bruscă încă de la început nu este deloc ușoară. Aceasta poate necesita mai mult timp pentru gătit, o adaptare la cu totul alte gusturi și o bună cunoaștere a nutrienților din alimente.

Din fericire, există o multitudine de alternative vegetale gustoase ce imită foarte bine ca gust, unele chiar și ca nutrienți, produsele non-vegane. Acestea ușurează trecerea la veganism, dar și promovează reducerea consumului de alimente de origine animală în dieta oricărui omnivor.

Așa că, mai jos vă vom prezenta o listă de branduri vegane pe care le puteți găsi pe rafturile magazinelor din România.

1. Verdino

Înființat în 2019, Verdino este un brand românesc care a ajuns și pe piața din străinătate. Oferă o gamă largă de alternative la carne pe bază de mazăre, precum cârnați, burgeri, carne tocată, salam și mici, dar și pizza, creme tartinabile și alternative la brânză și cașcaval pe bază de ulei de cocos. Produsele lor se găsesc pe rafturile supermarket-urilor precum Kaufland, Penny, Carrefour și Auchan.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.verdinofoods.ro/

2. Filgud

Și acesta este tot un brand românesc, mai nou apărut în câteva supermarket-uri precum Kaufland si Mega Image. Produsele lor sunt diverse, de la alternative la brânzeturi și creme tartinabile pe bază de caju, la “icre” pe bază de alge, mezeluri din seitan (gluten din grâu) și granola.

Vizitează aici site-ul lor: https://filgud.ro/

3. K-Take it Veggie

Aceasta este marcă Kaufland, care are atât produse vegane, cât și vegetariene (verificați V-label-ul). Au produse precum alternative vegetale la lapte, tofu (natural, afumat, minced, cubulețe), iaurt de soia sau de cocos, creme tartinabile, înghețată, dar și multe semipreparate precum falafel, burgeri, șnițeluri și chifteluțe.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.kaufland.ro/sortiment/marci-proprii/k-take-it-veggie.html

4. Naturli

Naturli este un brand din Danemarca ce a fost înființat încă din anul 1988. Produsele lor se pot găsi în Kaufland și Auchan. Au o gamă largă de alternative la carne congelate precum chifteluțe, șnițeluri, nuggets, burgeri, cârnați, pizza și alternative vegetale la lapte și unt.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.naturli-foods.ro/

5. Alpro

Alpro este un brand belgian înființat în 1980 care a ajuns în magazinele noastre de ceva timp. Produsele lor sunt alternative la lactate precum lapte vegetal, iaurt (de soia, cocos, migdale), dar și deserturi precum budinci, înghețată și mousse.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.alpro.com/ro/about-alpro/

6. Inedit

Inedit, un brand românesc, a fost creat în anul 1998, iar majoritatea produselor oferite sunt pe bază de soia nemodificată genetic (non-MG), precum tofu, texturat proteic din soia (din care se fac șnițeluri), lapte vegetal, maioneză, pate și crenvurști.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.ineditfood.ro/produse/

7. Aivia

Tot un brand românesc este și Aivia, înființat în anul 2012, și care oferă alternative la produse din carne precum salam, parizer și crenvurști. Produsele lor se pot găsi în Carrefour, Cora și Mega Image, dar pot fi comandate și direct de pe site.

Vizitează aici site-ul lor: https://aivia.ro/

8. Beyond Meat

Beyond Meat este un brand care încă nu s-a răspândit atât de mult în România, singurul produs care poate fi găsit în supermarket-uri fiind doar burger-ul lor pe bază de proteine din mazăre, ce imită perfect gustul cărnii de vită. Totuși, ei au făcut recent un parteneriat cu Pepsico, și sunt produsele lor sunt prezente în multe fast-food-uri renumite din străinătate precum McDonald’s, KFC și Subway, deci cu siguranță în viitor se va auzi mai mult despre Beyond Meat și la noi în țară.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.beyondmeat.com/en-GB/

9. SimplyV

Produsele SimplyV sunt alternative la lactate, precum felii de cașcaval și creme tartinabile pe bază de migdale. Produsele lor au început să apară și în supermarket-uri precum Kaufland, Auchan și Mega Image.

Vizitează aici site-ul lor: https://www.simply-v.de/en/

10. Violife

Produsele Violife sunt alternative pentru lactate precum cașcaval, creme tartinabile și unt, iar produsele lor se găsesc în majoritatea supermarket-urilor.

Vizitează aici site-ul lor: https://violifefoods.com/

11. Vemondo

Vemondo este marcă Lidl ce oferă produse vegane și vegetariene. Din păcate, nu toate se găsesc permanent în magazin, deși o gamă largă este mereu prezentă pe rafturi: lapte vegetal, felii de cașcaval vegetal, burgeri, mici, pizza înghețată și multe altele.

În concluzie, data viitoare când mergi la cumpărături acordă atenție și brandurilor enumerate mai sus. Sperăm că te vor ajuta să descoperi noi produse vegane preferate.

Spor la cumpărături!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *