Creme de protecție solară

Ultima actualizare: mai 2021

Folosirea unei creme cu factor de protecție solară este importantă pe tot parcursul anului când ne expunem la soare, iar în timpul verii pericolul de arsuri și de alte probleme cauzate de razele UV (îmbătrânire prematură a pielii, risc de a dezvolta cancer de piele) este mult mai mare.

Utilizarea produselor de protecție solară trebuie asociată cu niște reguli simple, cum ar fi hidratarea, evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 și 15.00, acoperirea cu haine lejere în culori deschise, purtarea unei pălării cu boruri largi și protejarea ochilor cu ochelari de soare atunci când este necesară expunerea la razele soarelui.

Oferta de produse de îngrijire utile în acest scop este extrem de variată, însă noi, în calitate de consumatori care dorim să facem alegeri etice, trebuie să acordăm atenție modului lor de fabricare. Din păcate, majoritatea cremelor valabile în supermarketuri sunt testate pe animale și conțin ingrediente de origine animală.

Iată câteva ingrediente de origine animală la care trebuie să fim atenți când citim eticheta de pe ambalaj:

  • Ceara de albine – este folosită ca emolient în produsele de îngrijire; mai apare sub denumirea de „cera alba”;
  • Chitina – reprezintă partea scheletică din tegumentele insectelor și ale crustaceelor;
  • Colagenul – este o proteină majoră găsită în țesutul conjunctiv; de obicei provine de la vaci, porci și pești;
  • Elastina – este o altă proteină; se găsește pe pereții arterelor, în intestine, plămâni și pe piele;
  • Lanolina – este grăsimea animală extrasă din lâna oii;
  • Stearina sau acidul stearic – derivă din grăsimile de la vaci, oi și porci.

Din anul 2013, Uniunea Europeană a interzis vânzarea produselor de îngrijire testate pe animale sau care conțin ingrediente testate pe animale. Însă multe firme, prin faptul că își vând produsele în țări unde această practică e obligatorie, automat o permit la rândul lor, așadar acele produse nu pot fi considerate „cruelty-free”.

E nevoie să amintim și de impactul asupra mediului pe care îl au, în general, cremele de protecție solară. Cele mai recente dovezi arată că unele ingrediente frecvent întâlnite în acestea sunt un pericol pentru viața marină. Un studiu efectuat în Hawaii și Caraibe – și publicat de organizația americană  non-profit Haereticus Environmental Laboratory – a arătat cum compusul de filtrare UV numit benzofenonă-3, cunoscut și ca oxibenzonă, are un efect devastator asupra recifelor de corali și a vieții subacvatice.

„Oxibenzona va provoca deformarea și moartea larvelor de corali”, spune autorul principal al studiului, dr. Craig Downs. „De asemenea, va acționa ca un disruptor endocrin și va determina larvele coralului să se închidă în propriul schelet, ucigându-l. Oxibenzona va feminiza peștii masculi și va determina peștii tineri (de 7 zile) să dezvolte trăsături sexuale feminine. Aceasta va provoca, de asemenea, deformări în dezvoltarea embrionilor de arici de mare.”

„Oxibenzona poate ucide încet un recif de corali. Chiar dacă reciful poate arăta bine pentru ochiul neformat, totul este steril, mort. Nu vor se vor instala acolo arici de mare sau pești.[…] Aceste recife de corali sunt contaminate cu disruptorii endocrini, astfel că niciun coral nou nu va intra în această regiune…”

În anul 2017, Comitetul științific al Comisiei Europene a limitat cantitatea de oxibenzonă care poate fi utilizată în produsele de protecție solară la 6%, de la 10%, cât era permis până atunci. Cu toate acestea, pe măsură ce se agravează problema recifelor de corali, acest ingredient ar trebui evitat cu totul.

Dr. Downs avertizează că alte ingrediente de protecție solară ar putea reprezenta un pericol pentru viața sălbatică. În acest sens, el enumeră filtrele UV octinoxat, octocrilenă și camfor – precum și conservanți, cum ar fi parabenii și fenoxietanolul. El explică faptul că și unele ingrediente naturale, derivate din plante, sunt periculoase pentru ecosistemele marine.

„Extractele botanice care sunt toxice pentru organismele recifelor de corali sunt uleiurile de neem, rozmarin, lavandă, jojoba și citronela (lemon grass) – pentru a numi câteva. Se înțelege că acestea ar fi toxice deoarece sunt folosite de oameni ca insecticide sau pesticide (în special neem). Dacă insectelor nu le place să mănânce în sălbăticie plante precum lavanda, mai mult ca sigur conțin pesticide naturale care ar putea dăuna și organismelor marine.”

Substanțele minerale de protecție solară din loțiuni, precum oxidul de zinc și dioxidul de titan, reflectă razele precum o oglindă și sunt folosite din cele mai vechi timpuri, așa că ne-am putea îndrepta atenția și coșul de cumpărături într-acolo. Dar și aici e nevoie de puțină atenție. În mod tradițional, cremele de protecție solară minerale lasă o urmă albă pe piele. Așa încât, pentru ca produsele să fie mai plăcute pentru oameni, firmele de cosmetice au „rezolvat” această problemă folosind particule mai mici – „nano particule”, pentru a fi absorbite mai bine în piele. În ziua de azi, majoritatea cremelor folosesc particule microscopice cu grosimea de 1/50.000 a unui fir de păr uman. Însă, conform Dr. Downs, ele pot fi toxice pentru corali, pești și alte organisme din recife. Toxicitatea lor reiese din interacțiunea cu celulele, precum și din faptul că ele produc stres oxidativ în lumina soarelui.

Sperăm că aceste informații să nu vă descurajeze, ci să vă simțiți mai bine pregătiți pentru cumpărături cu folos.

În România sunt câteva opțiuni care să satisfacă toate criteriile de mai sus – fără ingrediente de origine animală, cruelty-free (netestate pe animale) și prietenoase cu natura – și vom enumera în continuare câteva recomandări, cu plusurile și minusurile aferente.

1. Loțiunea cu protecție solară și uleiul de corp pentru plajă de la Endea au puține ingrediente, sunt fabricate în Oradea, iar magazinul are un program de returnare a ambalajelor pentru reciclare. Este folosit oxidul de zinc pentru protecția împotriva razelor UV sub formă non-nano.

Loțiuni Endea pentru protecție solară

2. Gama pentru protecție solară Alverde este vegană, având certificare de la Vegan Society (vedeți simbolul cu floarea-soarelui pe ambalaj). Se găsește în magazinele DM, deci în majoritatea orașelor mari din țară. Singurul dezavantaj ar fi că produsele conțin particule nano de dioxid de titan.

Produse Alverde (DM) pentru protecție solară

3. Gama pentru protecție solară de la L’Erbolario, firmă cu sediul în Lodi, Italia. Toate produsele de îngrijire de la această firmă sunt netestate pe animale, iar majoritatea sunt vegane. Se găsesc în farmaciile Sensiblu. Atenție la octocrilena folosită în unele produse pentru a reflecta razele UV.

Produse L’Erbolario pentru protecție solară

4. Gama de produse de protecție solară de la Aptonia, ce se găsește în magazinele Decathlon. Produsele au prețuri accesibile, sunt vegane, netestate pe animale, iar producătorul menționează și faptul că formula respectă legislația din Hawaii pentru a proteja coralii.

Aptonia
Cremă de protecție solară SPF50 de la Aptonia (Decathlon)

5. Produsele pentru protecție solară de la Paula’s Choice. Sunt 100% netestate pe animale, însă nu toate sunt vegane. Producătorii sunt transparenți cu acest lucru și specifică pe website-ul internațional ce produse conțin ingrediente de origine animală.

Paula's Choice
Cremă cu protecție solară de la Paula’s Choice

Dacă ați încercat anumite creme care v-au plăcut sau aveți alte sugestii, lăsați-ne impresiile voastre.

Să aveți grijă de voi, de animale și de tot ce vă înconjoară!

Traducere și adaptare după Vegan Society.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *