Impactul agriculturii animalelor asupra mediului

Agricultura este ocupaţia/îndeletnicirea practicată prin creşterea animalelor şi cultivarea plantelor, cu scopul de a obţine: hrană vegetală/animală, fibre textile, blănuri, piei şi alte produse. Are două ramuri principale: cultivarea plantelor şi creşterea animalelor.

Impactul creșterii animalelor asupra mediului

Se duc discuții dese pe teme referitoare la modul în care oamenii ar trebui să se hrănească sau la cum ar trebui să susținem mai bine mediul inconjurator. De multe ori oamenii nu iau însă în considerare anumite informații mai puțin cunoscute.

De exemplu, fermele de animale folosesc cantități enorme de teren arabil, ținând cont de faptul că 45% din suprafața planetei este folosită pentru creșterea animalelor. O alimentație pe bază de plante contribuie la reducerea emisiilor de seră și poate salva apele și pădurile.

Dispariția speciilor și amenințarea surselor de apă

Producția de carne și lactate folosește până la din resursele de apă proaspată ale planetei. Industria creșterii animalelor folosește 55% din rezervele noastre de apă proaspată. Pentru producerea a ½ kg de burger, sunt necesari 3000 de litri de apă proaspată, în care intră: apa pentru irigarea cerealelor și a pășunilor pentru hrana animalelor + apa de băut și folosită în procesul de procesare.

Gazul metan produs de bovine este mai mare decât emisia de carbon produsă de ramura industriei și a transportului. De fapt, 51% din emisiile de gaze de seră provin de la creșterea animalelor, după cum declară Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU.

În plus, suprafața arabilă este folosită la maximum, iar pădurile sunt defrișate pentru a face tot mai mult loc fermelor de animale. Statisticile arată că între 4000-8000 m2 de pădure tropicală sunt tăiați în fiecare minut, iar 91% din acest teren defrișat este destinat creșterii de animale. În fiecare zi se pierd specii de animale datorită defrișării pădurii tropicale. Creșterea animalelor este una dintre cauzele principale ale zonelor moarte din oceane, ale poluării apelor și distrugerii habitatelor sălbatice.

O persoană cu o alimentație vegană produce cu 50% mai puțin CO2 și folosește 1/11 din combustibilii fosili, 1/13 din apă și 1/18 din pământ în comparație cu un consumator de carne, arată un studiu efectuat de specialistul în mediu Peter Scarborough și echipa sa de oameni de știință.

Alegerea de a fi vegan sau pașii făcuți pentru eliminarea parțială/totală a proteinelor animale din alimentație este calea cea mai eficienta de a reduce emisiile de CO2 precum si de a conserva apa și pădurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *