Sunt prezervativele vegane?

Sunt prezervativele vegane? Ce opțiuni vegane există?
Sunt prezervativele vegane? Ce opțiuni vegane există?

Timp de citire: 2 minute

Multe prezervative nu sunt vegane deoarece conțin cazeină, o proteină extrasă din lapte, sau pentru că sunt testate pe animale. Să le luăm pe rând.

Testarea pe animale. Unele produse sau ingredientele care intră în compoziția acestora pot fi testate pe animale. Deși această practică este nesigură și nu garantează că organismul uman va reacționa la fel ca cel al animalelor, unele companii continuă să execute teste pe animale. Câteva dintre motivele pentru care companiile continuă să facă acest lucru sunt interesele financiare și legăturile deja stabilite între laboratoarele care testează, companiile producătoare și laboratoarele care furnizează animalele. Companii precum Durex testează pe animale.
Am abordat pe larg acest subiect în articolul dedicat testării pe animale și în cele mai frecvente întrebări despre testarea pe animale.

Cazeina din lapte. Mulți oameni nu știu că vacile produc lapte numai atunci când au pui. La fel ca orice mamifere, inclusiv oamenii, ele produc lapte pentru a-și hrăni puii. De aceea, în fermele de lapte și în gospodăriile țărănești, vacile sunt inseminate an de an, cel mai adesea artificial. Sarcina, exact ca la oameni, durează nouă luni, iar nașterea este la fel de grea.
Vițeii sunt luați de lângă mamele lor la scurt timp după ce s-au născut, pentru ca laptele destinat lor să ajungă pe rafturile magazinelor. Legătura puternică dintre mamă și puiul ei este distrusă, provocând traume similare celor trăite de ființele umane. Vițeii masculi sunt trimiși la fermele de carne și de acolo la abator, iar o parte dintre femele urmează pașii mamelor lor. În ferme, vițeii sunt hrăniți cu înlocuitor de lapte.
Vacile sunt și ele trimise la abator după ce producția de lapte scade sau când se îmbolnăvesc din cauza condițiilor de viață și a alimentației inadecvate oferite în ferme pentru a spori cantitatea de lapte. Aceasta se întâmplă de obicei când au 4 – 5 ani, deși durata lor normală de viață e de 20 – 25 de ani.
Așadar, industria laptelui este strâns legată de cea a cărnii, produce multă suferință și, într-un final, chiar moartea animalelor.

Din fericire, există alternative lipsite de cruzime împotriva animalelor pentru orice produs ce conține lapte sau substanțe extrase din lapte.

Mărci vegane 

Câteva mărci vegane de prezervative sunt următoarele. Există și altele; această listă nu este una exhaustivă:

În România prezervative vegane pot fi cumpărate de la plantum.ro iar lubrifianți vegani de la rangali.ro și organik.ro.
De asemenea acestea pot fi comandate cu livrare în România pe rootsofcompassion.org, www.glyde-condoms.com sau veggieshop24.com.

Cea mai bună soluție în cazul prezervativelor este planificarea. Astfel, atunci când călătorești în străinătate poți aproviziona sau atunci când comanzi online poți cumpăra o cantitate mai mare pentru a amortiza costul transportului.

În cazul în care dorești o altă metodă de contracepție poți discuta diverse opțiuni cu medicul tău.

În cazul unor produse precum medicamentele de uz uman sau veterinar, opțiunile vegane pot fi mai dificil de găsit sau nu sunt o soluție viabilă din varii motive (costuri prea ridicate, procurarea lor presupune deplasarea în alt oraș sau în altă țară, timpul de livrare pentru o comandă online este prea mare etc.).
E foarte important ca în aceste situații să alegem inteligent și să nu ne expunem unor riscuri care ne pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața.
La fel, și în cazul contracepției, trebuie să te protejezi de o sarcină nedorită sau de boli cu trasmitere sexuală, deci dacă nu ai acces la prezervative vegane singura soluție este să folosești de care găsești.

Atenție: A fi activ sexual presupune o responsabilitate reală. E necesar să iei toate măsurile de precauție pentru a te proteja de bolile cu transmitere sexuală și de sarcinile nedorite. Dacă nu ai la dispoziție prezervative vegane, cel mai bine e să folosești de oricare ai!

Într-o lume vegană, în care animalele nu vor mai fi considerate obiecte, nu se va mai pune problema ca prezervativele și orice altceva să nu fie vegan. Împreună putem aduce acea lume mai aproape, folosindu-ne vocea pentru a expune atrocitățile la care sunt supuse animalele și devenind activiști pentru drepturile lor.

Referințe

1. PETA 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *