
Începe-ți ziua cu un mic dejun delicios, hrănitor și bineînțeles, lipsit de cruzime împotriva animalelor.
În această postare am să vă împărtășesc câteva idei delicioase și rapide pentru micul dejun. 🙂
Pâine integrală, lipie sau sandwich cu:
- Unt de arahide sau migdale și gem sau dulceață (*)
- Unt de arahide și banane feliate; opțional presărate cu scorțișoară (*)
- Zacuscă
- Avocado, castraveți, roșii, ridichi, ardei, măsline, castraveți murați
- Tofu presărat cu boia și sare ♦ Delicios! (*)
- Pate vegetal Aivia / Fitto Fitt / Iezeress / Inedit etc. (*)
- Salam vegetal Aivia / Fitto Fitt / Iezeressc / Inedit etc. (*)
- Cașcaval vegetal Violife / Take It Veggie / Simply V etc.
- Pâine prăjită frecată cu ulei de măsline și roșii rondele. De asemenea, o puteti mânca alături de o salată in care ați pus cuburi de tofu sau o conservă de fasole sau năut boabe
- Margarină vegană sau cu unt vegan preparat în casă
- Hummus din năut clasic sau aceeași rețetă din fasole sau linte pentru varietate. Se poate servi cu pâine, lipie sau legume crude (*)
- Diverse paste tartinabile și pateuri făcute în casă (salată de vinete, pate din tofu *, salată de fasole verde, salată de ciuperci, guacamole, pate din fasole boabe)
- Pastă tartinabilă din măsline (tapenade) ♦ Se poate prepara în casă mixând la robotul de bucătărie măsline fără sâmburi, puțin ulei de măsline și ceapă (opțional)




Smoothie-uri:
- Smoothie dulce cu fructe.
- Smoothie proteic: lapte de soia, banane, unt de arahide sau orice combinație vă place; puteți adăuga pudre proteice din mazăre sau soia
- Smoothie din legume (varză kale, dovlecel, suc de morcov, suc de sfeclă etc.)
Alte opțiuni:
- Fructe proaspete de sezon și nuci
- Produse de brutărie/patiserie cum ar fi biscuiți, covrigi și cafea, sau plăcintă cu mere și cafea
- Iaurturi vegetale din comerț sau preparate în casă
- Nachos cu guacamole
- Orez cu lapte de cocos
- Terci din fulgi de ovăz cu lapte vegetal decorat cu fructe, nuci, semințe. O combinație delicioasă sunt mere rase și scorțișoară, iar alte opțiuni sunt bananele feli sau untul de arahide.
- Griș cu lapte vegetal (cocos, soia*, migdale, orez, ovăz etc.)


Dacă aveți timp să preparați brunch (în engleză breakfast + lunch, adică o combinație mic dejun + prânz pentru zilele de weekend):
- Tofletă (omletă din tofu)
- Cartofi la cuptor cu omletă din tofu
- Clătite românești sau americane
- Muffins (brioșe) dulci sau sărate



Pentru un plus de sănătate:
- Untul de arahide e bogat în proteine. Alegeți unt de arahide neîndulcit și fără ulei de palmier. Eu prefer să îl păstrez la frigider pentru a evita alterarea; tot la frigider păstrez nucile, semințele și uleiurile.
- Leguminoasele (soia, năut, linte) și preparatele din leguminoase (hummus, tofu, laptele de soia) sunt bogate în proteine. Am marcat cu (*) acele combinații bogate în proteină. E recomandat să consumăm zilnic câteva porții de leguminoase.
- Alegeți pâine integrală pentru un plus de nutrienți.
- Alegeți gem fără zahăr adăugat.
Mai multe idei putem găsi pe blogurile vegane Fleur’s Vegan Kitchen, Da’ voi ce mâncați, Alexandră?, sau pe grupul Ce mănâncă veganii.
