Revelionul se apropie cu pași repezi și avem ocazia să observăm, mai mult sau mai puțin voluntar, efectele „tradiționalelor” materiale pirotehnice, fără de care a devenit greu de imaginat perioada de tranziție dintre ani. Dincolo de „farmecul” de moment al acestor articole, petardele și artificiile pot prezenta riscuri serioase pentru siguranța publică și pentru mediu, motiv pentru care mai multe state și orașe au luat decizia de a le interzice, ori măcar de a scoate în afara legii uzul personal al acestora.
În același timp, animalele sunt victimele de multe ori uitate ale folosirii materialelor pirotehnice. Repercusiunile nu sunt suportate doar de animalele „de companie”, așa cum am fi tentați să credem, ci, din păcate, mai ales de animalele fără adăpost și de cele sălbatice.
Având în vedere poluarea pe care o generează, suferința și riscurile la care se expun ființele umane și non-umane deopotrivă, compoziția acestora care include deseori substanțe de origine animală, articolele pirotehnice trebuie evitate de orice persoană responsabilă.
Artificiile și animalele domesticite
Câinii și pisicile au un auz sensibil și se tem instinctual de zgomotele puternice. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință. Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului perceput.
Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat. În preajma sărbătorilor ce includ focuri de artificii, adăposturile raportează un număr mai mare de animale pierdute. Multe dintre ele nu își vor mai găsi niciodată familia.
Din nefericire, efectele nefaste sunt suportate cel mai mult de animalele abandonate sau fără adăpost, care, aflându-se în plină stradă în noaptea „bombardamentului”, nu au practic niciun refugiu. Acestea aleargă disperate pe străzi, riscând a se rătăci, a cădea victime traficului sau persoanelor răuvoitoare.
Și animalele mai mari reacționează în mod similar la exploziile petardelor și artificiilor. Se cunosc cazuri în care caii au fugit, au fost loviți de mașini și au provocat accidente din cauza stresului produs de materialele pirotehnice.
Exploziile pot provoca atacuri de cord și declanșa crize de epilepsie animalelor cu această condiție. De asemenea, s-au raportat cazuri în care animale gestante au pierdut sarcina ca urmare a stresului.
Impactul asupra vieții sălbatice
Zgomotul puternic și impulsurile luminoase ale artificiilor dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și de clădiri. În cazul orașelor din zone de coastă, păsările zboară deseori în largul mării din această cauză, rămânând mai apoi fără energia necesară pentru a se întoarce.
Micile mamifere (precum veverițele sau vulpile) își părăsesc cuibul din cauza sperieturii și adesea nu-l mai regăsesc. Petardele au un efect catastrofal asupra liliecilor, care se bazează pe undele sonore (ecolocație) pentru a zbura și a se orienta.
Ecosistemele acvatice sunt puternic afectate de reziduurile artificiilor care cad în urma exploziei, aterizând în râuri, lacuri și iazuri. Peștii înghit aceste deșeuri și au parte de o moarte dureroasă. Rațele, gâștele și lebedele pot cădea victime la rândul lor acestor reziduuri. [1]
Mai mult, exploziile poluează atmosfera, degajând în aer particule de substanțe periculoase.
Ingrediente de origine animală
Artificiile și petardele au în compoziție pudră de metale precum fier și aluminiu. Pentru a preveni oxidarea/deteriorarea acestora, este folosit acidul stearic, care este derivat în principal din grăsimea vacilor. Majoritatea explozibililor conțin glicerină de origine animală.
Astfel, materialele pirotehnice sunt o sursă în plus de venit pentru industria exploatării animalelor pentru carne și lactate. [2]
Cu toate acestea, nici dacă ar fi făcute 100% din plante, tot nu am recomanda folosirea lor.
O industrie periculoasă, cu muncă prestată inclusiv de către copii
În China sunt confecționate peste 90% dintre artificiile și petardele pe care le folosim în toată lumea. Au avut loc multe explozii de-a lungul anilor, soldate cu sute de decese – în special ale femeilor din mediul rural, care se ocupă de confecționarea acestor obiecte decorative periculoase. Bărbații au, de regulă, poziții de management sau fac naveta în alte localități pentru a munci, iar femeile rămân să se ocupe de această treabă migăloasă și periculoasă. Accidentele au loc cel mai adesea din cauza supraproducției. În ciuda eforturilor autorităților, această industrie rămâne a doua cea mai periculoasă din China, după minerit. Au existat cazuri de muncă prestată de copii, și aceștia suferind arsuri grave sau murind în accidente. [3]
Ce putem face
Odată ce am conștientizat pericolele pe care le cauzează petardele și artificiile, primul pas este să evităm folosirea unor asemenea articole și să îi informăm pe cei din jurul nostru.
În cazul în care constatăm vânzarea și/sau folosirea de către persoane neautorizate a materialelor din categoriile interzise publicului larg (a se vedea legislația mai jos), este indicat să anunțăm autoritățile, pentru a preveni consecințele nefaste asupra oamenilor și animalelor deopotrivă.
În privința focurilor publice de artificii, este preferabil să nu le încurajăm mergând să le observăm îndeaproape. Putem contacta autoritățile locale și solicita interzicerea focurilor de artificii pe raza orașului.
Dacă avem în grijă animale, este datoria noastră să le protejăm și să le reducem stresul cât mai mult posibil. Iată câteva măsuri pe care le putem lua în acest sens:
- nu lăsați animalul afară pe durata focurilor de artificii;
- închideți ușile și ferestrele pentru a preveni accidentele și a reduce intensitatea zgomotului;
- rămâneți cu animalul acasă pentru a-l calma cu prezența voastră;
- puneți muzică relaxantă sau lăsați televizorul să meargă pentru a acoperi sunetul petardelor;
- distrageți animalul cu jocuri și cu recompense;
- asigurați-vă că acesta este microcipat și poartă zgardă, pentru a putea fi identificat în cazul în care este pierdut;
- dacă animalul manifestă o teamă puternică, discutați cu medicul veterinar despre posibilitatea de a administra un calmant. [4]
Legislația referitoare la materiale pirotehnice în România
În țara noastră, folosirea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, dar și vânzarea lor către minori, ori comercializarea celor din categoriile periculoase către publicul larg, constituie infracțiune și se pedepsește ca atare.
Legea nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, clasifică articolele pirotehnice de divertisment în următoarele categorii:
a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;
b) categoriile 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior, exclusiv de către pirotehnicieni.
Deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2 este interzisă din motive de siguranță, securitate și protecția mediului.
Pentru a fi în legalitate, spectacolele pirotehnice pot avea loc doar în anumite condiții și necesită aprobare din partea autorităților locale. [5]
Sărbătorile acestea, să respingem cu fermitate aceste materiale care fac rău animalelor, mediului și care ne pun viața și sănătatea în pericol. Să alegem liniștea, pacea și compasiunea și să fim alături de animalele pe care le avem în grijă.
Surse:
[1] Moduri teribile în care artificiile afectează animalele
[2] 3 lucruri obișnuite despre care nu știai că au ingrediente provenite de la vaci
[3] Despre pericolele la care se expun muncitorii din fabricile de artificii
[4] 6 moduri de a-ți ajuta câinele să supraviețuiască spectacolelor cu artificii
[5] Despre (i)legalitatea petardelor și artificiilor