De ce e o idee proastă să oferi iepuri și puișori de Paști?

A îngriji un animal e o răspundere serioasă; iepurii și puișorii nu sunt jucării sau decorațiuni
A îngriji un animal e o răspundere serioasă; iepurii și puișorii nu sunt jucării sau decorațiuni

Unii oameni cumpără iepuri și pui de găină, în special cu ocazia Paștelui, ca să le facă un capriciu copiilor, apoi constată că animalele necesită grijă și hrană speciale, așa că mulți dintre cumpărători le neglijează, abandonează sau le trimit la țară, unde vor fi mâncate.

Imagine dintr-un târg cu specific pascal. Sursă foto: OpiniaTimișoarei.ro
Imagine dintr-un târg cu specific pascal. Sursă foto: OpiniaTimișoarei.ro

Iepurii sunt văzuți uneori ca fiind animale de companie ușor de întreținut. Oamenii îi cumpără crezând că trăiesc doar câțiva ani, dar iepurii domesticiți pot trăi până la 12 ani, deci cam la fel de mulți ani cât petrec și copiii de obicei la școală. E vorba de o răspundere serioasă pe termen lung și o investiție financiară destul de mare pentru hrana și tratamentele medicale.

Iepurii, cel mai adesea, nu sunt animale de companie potrivite pentru copii. Sunt fragili, nu le place să fie luați în brațe, se sperie ușor și sunt mai greu de îngrijit decât câinii și pisicile.

Au nevoie de câteva ore de mișcare în fiecare zi pentru a rămâne sănătoși și a nu se plictisi și nu le place să stea în cuști (semnează petiția pentru a încheia era cuștilor în fermele europene).

Alți oameni sunt tentați să cumpere pui de găină; îi văd ca pe niște jucării mici și pufoase și nu ca pe niște ființe fragile care suferă fără mama lor. Puișorii sunt extrem de sensibili și mulți dintre ei mor în condițiile pe care le improvizează oamenii pentru a suplini prezența cloștii.

Nici dacă ajung să se facă mari, puii nu sunt ușor de îngrijit. În general sunt păstrați doar câteva săptămâni sau luni, după care sunt duși la țară. Și știm cu toții că acolo nu vor muri de bătrânețe. A câștiga încrederea cuiva și apoi a-l condamna la moarte e un lucru sinistru.

Incredibil, dar adevărat: în unele țări se practică vopsirea puișorilor de găină.

Mai trebuie ținut cont de faptul că păsările pot transmite Salmonella și Campylobacter, ce cauzează boli gastrointestinale, iar copiii și bătrânii sunt afectați cel mai ușor. Infecția cu Salmonella poate fi mortală dacă nu e tratată la timp. Simptomele includ diareea, febra și crampele abdominale.

Vă rugăm să nu cumpărați iepurași sau pui de găină doar fiindcă vine Paștele. Dacă doriți cu adevărat să aveți grijă de un animal, atunci informați-vă cu conștiinciozitate despre nevoile lui și adoptați-l dintr-un adăpost, căci mulți sunt abandonați în această perioadă.

Luați, de asemenea, măsuri pentru a vă proteja de eventualele boli gastrointestinale din contactul cu animalele, în special cu păsările: spălați-vă pe mâini după ce atingeți animalele, nu le pupați, nu le îmbrățișați, nu le lăsați în preajma alimentelor, supravegheați copiii mici atunci când vor să se joace cu ele.

Deși nu susținem pet shop-urile, ținem să atragem atenția asupra acestui mesaj surprinzător aflat la fereastra unui magazin de animale în preajma Paștelui: „Nu vom avea iepurași disponibili decât după Paști. Iepurașii vânduți ca daruri de Paști sunt cel mai adesea abandonați la o lună sau două după ce sunt duși acasă și nu dorim să susținem așa ceva. Ne pare rău pentru inconveniență.” Deci până și cei care obțin profit din exploatarea animalelor consideră că e greșit ce se întâmplă.

Învățați copiii să respecte animalele, nu să se considere stăpânii lor. Căci, până la urmă, mentalitatea de stăpân absolut stă la baza injustiției față de animale și natură.

About Cris

Alege vegan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *