Încălzirea globală

Incălzirea globală este un proces accelerat de către oameni, iar a fi vegan este cea mai bună schimbare când vine vorba de a atenua incălzirea globală.

Un raport pe scară largă publicat de “Worldwatch Institute” indică faptul că 51% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) la nivel mondial sunt cauzate de agricultura animală, în special a bovinelor, bivolilor, oilor, caprinelor, cămilelor și porcilor care sunt crescute și ucise pentru hrană.

“Organizația Națiunilor Unite” a cerut reducerea consumului de produse animale, recunoscând că este un pas necesar în salvarea lumii de la schimbările climatice.

Principala legatură între veganism și reducerea încălzirii globale este faptul că agricultura animală emite mai mult gaz metan și protoxide de azot decât orice altceva în lume.

Cele două substanțe chimice păstrează de 20 de ori (gazul metan), respectiv de 300 de ori (protoxide de azot) mai multa caldură în atmosferă decât dioxidul de carbon (gazul cu efect de seră pe care se dă de obicei vina pentru schimbarile climatice).

Astfel, consumatorii de carne emit până la de 7 ori mai multe gaze de seră decât veganii.

Ce este GES?

Gazele cu efect de seră sau GES-uri pe scurt, sunt gaze care se găsesc în atmosfera terestră ale căror molecule sunt capabile să absoarbă și să emită raze de căldură în infraroșu.

În urma unui studiu al cercetatorilor de la “Oxford”, au putut rezulta valorile numerice ce exprimă numărul de kg de dioxid de carbon echivalent eliberat în atmosferă în timpul producției și transportului a 1 kg dintr-un anumit aliment:

Categoria alimentarăEmisii de GES (kg echivalent CO2/kg alimente)
Măr0,7
Orz3.8
Marionetă0,8
Banană1.4
Carne de pasăre5.4
Piele1.0
Cartof0,4
Grâu1.0
Zahăr0,1
Pește (apă dulce, marină)5.4
Cafea10.1
Porumb0,7
Vită68,8
Miere1.0
Ulei de masline4.5
Roșie1.5
Orez3.9
Porc79.0
Rând3.8
Soia2.0
Ceai1.9
Lapte1.8
Ou4.9
Grăsime (animal crud)35.6

Emisii de gaze de seră

Dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot sunt toate gaze puternice cu efect de seră și, împreună, provoacă marea majoritate a schimbărilor climatice.

Dioxid de carbon

Arderea combustibililor fosili (cum ar fi petrolul și benzina) eliberează dioxid de carbon. Deoarece este nevoie, în medie, de aproximativ 11 ori mai mult combustibil fosil pentru a produce o calorie de proteină animală decât pentru a produce o calorie de proteine ​​din cereale, se eliberează considerabil mai mult dioxid de carbon. Cercetătorii recunosc că este mai eficient climatic să produci proteine ​​din surse vegetale decât din surse animale.

Metan

Miliardele de animale care sunt înghesuite în fermele din SUA în fiecare an produc cantități enorme de metan. Rumegătoarele, cum ar fi vacile, oile și caprele, produc gazul în timp ce își digeră hrana și, de asemenea, este emis din gropi pline cu fecalele pe care porcii, vacile și alte animale din aceste ferme le excretă.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a arătat că agricultura animală este cea mai mare sursă globală de emisii de metan și că, metanul este de peste 25 de ori mai responsabil decât dioxidul de carbon în captarea căldurii în atmosfera noastră.

Oxid de azot

Protoxidul de azot este de aproximativ 300 de ori mai puternic ca gaz cu efect de seră decât dioxidul de carbon.

Potrivit ONU, industria cărnii, a ouălor și a produselor de lactate reprezintă 65% din emisiile de oxid de azot la nivel mondial.

Astfel, putem spune că orice produs sau aliment pe care îl consumăm are un anumit impact asupra mediului înconjurător.

Unele produse, în special cele de origine animală, au un impact mai puternic și mai negativ decât cele de origine vegetală, dar prin a fi vegan poți face o schimbare majoră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *