Matrix-ul cultural și consumul produselor de origine animală

În filmul Matrix Morpheus îi cere lui Neo să aleagă între cele 2 pastile: pastila albastră (o viață linistită trăită în necunoaștere și ignoranță) sau pastila roșie (adevărul).

Oamenii din orice societate sunt legați de normele și codul moral impuse de aceasta. Astfel, de cele mai multe ori le iau drept adevăruri de neclintit, fără a se mai gândi dacă ceea ce sunt învățați de la naștere până la maturitate se potrivește cu propriile instincte și valori morale – independente de cadrul social – sau reprezintă doar comportamente dobândite pe care, imitându-le, și le însușesc treptat.

Tradiția este cea care oferă identitatea unui popor și totodată  îl leagă de trecutul său. Tocmai din aceste motive este atât de greu ca oamenii să renunțe la tradiții sau să își pună întrebări și să găsească răspunsuri obiective legate de ele. Însă, de-a lungul istoriei, atunci când omenirea a reușit să privească dincolo de contextul social, și-a dat seama cât de nedrepte, primitive și  fără necesitate sunt de fapt multe dintre tradițiile pe care le considerau importante pentru păstrarea identității.

Deși fiecare popor are obiceiuri diferite, legate de propria istorie și de propria societate din prezent, există o tradiție care trece de orice granițe și, cu anumite diferențe vizibile de la o cultură la alta, este universal acceptată: consumul de produse de origine animală. James Wildman* explică pe larg în prezentarea sa, care poate fi urmărită mai jos, de ce această practică este doar un comportament învățat și nu un instinct pe care oamenii îl au din momentul în care se nasc. Acesta discută despre diferențele pe care oamenii le fac între anumite animale de la o cultură la alta, unele fiind hrană, iar altele companioni, evidențiind astfel că alegerea consumului acestor produse se bazează strict pe educația oferită de societate și nu pe o decizie realmente obiectivă în concordanță cu structura biologică umană.

Domnul Wildman aprofundează  și alte aspecte care dovedesc faptul că oamenii prosperă cu o alimentație vegană. Continuă prin a discuta despre anumite aspecte legate de sănătate, de nutrienții de care oamenii au cu adevărat nevoie și despre absurditatea consumului de lapte. Distruge, de asemenea, mitul veganului care nu poate face sport de performanță, oferind exemple de atleți bine cotați care nu consumă niciun fel de produs de origine animală.

*James Wildman lucrează în cadrul „Fundației pentru drepturile animalelor din Florida” (The Animal Rights Foundation of Florida) oferind prezentări legate de stilul de viață vegan, în special adolescenților. Videoclipul inclus în acest articol apare cu acordul personal al domnului Wildman și are disponibilă subtitrarea în limba română pe care o puteți activa din setările videoclipului (lângă butoanele „Modul cinema”/”Cinema mode” și „Ecran complet”/”Fullscreen”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *