Care sunt organizațiile care spun că alimentația vegană e potrivită pentru orice vârstă?

Organizații care susțin alimentația vegană

Din pricina îndepărtării de natură, omul s-a separat de marele tot și de viețuitoarele care-l alcătuiesc. În ziua de astăzi, foarte multe persoane consideră că e bine să ucizi doar anumite animale și, astfel, s-a produs o dezorganizare etică. Această dezorganizare nu a afectat numai legătura om-natură, ci chiar a generat de-a lungul timpului o mulțime de prejudecăți, precum ideea că nu putem avea o alimentație vegană la orice vârstă. Astăzi ne-am propus să facem o listă cu organizațiile care încurajează acest stil de viață, întrucât reprezintă încă un stâlp complet rațional pe care se sprijină veganismul:

1) Organizația Mondială a Sănătății

Aceasta avertizează cu privire la cancerigenitatea consumului de carne roșie și carne procesată (carnea vacilor, porcilor, mieilor și caprelor): „Întrucât consumul de carne prelucrată este asociat pozitiv, de asemenea, cu riscul de cancer intestinal, chiar și în cantități mai mici și nu oferă niciun beneficiu nutritiv în plus față de carnea roșie, este recomandată evitarea pe cât posibil a consumului de carne prelucrată, pentru reducerea riscului de cancer.”

Poți consulta secțiunea cu întrebări frecvente pe această temă accesând acest link.

2) EU Public Health Association

Aceasta ne încurajează să urmăm un stil de viață vegan: „Schimbați-vă dieta pentru a salva atât apa, cât și sănătatea. În comparație cu dietele existente, apa necesară pentru a produce hrana noastră ar putea fi redusă între: 

  • 11% și 35% pentru dietele sănătoase care conțin carne, 
  • 33% și 55% pentru dietele pescetare sănătoase și 
  • 35% și 55% pentru dietele vegetariene sănătoase.” 

De asemenea, poți citi un studiu făcut de această organizație cu privire la un stil de viață sustenabil și sănătos aici.

3) American Medical Association

Această organizație a emis o declarație care solicita spitalelor să servească pacienților mese mai sănătoase. Anunțul a fost emis în cadrul reuniunii anuale din iunie. AMA reprezintă 200.000 de profesioniști din domeniul medical din SUA. 

În raportul lor se afirmă: „Asociația noastră solicită ca spitale din SUA să îmbunătățească sănătatea pacienților, a personalului și a vizitatorilor, oferind și promovând mese pe bază de plante, cu conținut scăzut de grăsimi, sodiu și zaharuri și eliminarea utilizării cărnii procesate din meniurile pacienților.”

4) National Health Service UK

„Puteți obține majoritatea nutrienților de care aveți nevoie, consumând o dietă vegană variată și echilibrată. Cu o bună planificare și o înțelegere a ceea ce alcătuiește o dietă vegană sănătoasă și echilibrată, puteți obține toți nutrienții de care are nevoie corpul dumneavoastră.” 

Pe site-ul oficial găsești o mulțime de informații cu privire la veganism.

5) Oxford Medical School

Iată ce afirmă pe site-ul lor: „Dietele pe bază de plante sunt bune atât pentru sănătate, cât și pentru mediul înconjurător. Alegerea unor diete mai bune și mai durabile este unul dintre principalele moduri în care oamenii își pot îmbunătăți sănătatea și pot ajuta la protejarea mediului. Cum și unde este produs un aliment afectează, de asemenea, impactul său asupra mediului, dar într-o măsură mult mai mică decât alegerea alimentelor.” Citește mai mult aici

6) Cambridge Medical School

„Cercetătorii au contribuit la politica alimentară de la Universitatea din Cambridge, unde serviciul de catering a redus opțiunile de carne – inclusiv eliminarea cărnii de vită și de miel, cei mai mari contribuabili la gazele cu efect de seră legate de carne – și a mărit gama de mese vegetariene.” (Sursa)

7) Harvard Medical School

„Mulți oameni din întreaga lume consumă diete pe bază de plante din diferite motive, unele deoarece carnea nu este ușor disponibilă sau la prețuri accesibile, altele din cauza convingerilor religioase sau a preocupărilor legate de bunăstarea animalelor. Sănătatea a devenit un alt motiv pentru care oamenii se îndreaptă spre dietele pe bază de plante. Și cercetările susțin ideea că dietele pe bază de plante, inclusiv dietele vegane, oferă beneficii pentru sănătate.” 

Aceștia oferă îndrumare și idei de mese vegane aici.

8) British Dietetic Association

„Asociația Dietetică Britanică confirmă că dietele vegane bine planificate pot susține o viață sănătoasă la oameni de toate vârstele.” (Sursa)

9) The Dietitians Association of Australia

„În dietele vegane se consumă doar alimente pe bază de plante. Prin planificare, cei care urmează o alimentație vegană își pot acoperi toate bazele nutritive, dar există câteva lucruri suplimentare de luat în considerare”. Iată în articolul lor despre ce e vorba.

10) American Dietetic Association

Poziția Academiei de Nutriție și Dietetică este că dietele vegetariene, inclusiv vegane, plănuite adecvat, sunt sănătoase, adecvate din punct de vedere nutrițional și pot oferi beneficii pentru sănătate pentru prevenirea și tratamentul anumitor boli. Aceste diete sunt adecvate pentru toate etapele ciclului de viață, inclusiv sarcina, alăptarea, copilăria, adolescența, vârsta adultă mai în vârstă și pentru sportivi. Dietele pe bază de plante sunt mai durabile din punct de vedere ecologic decât dietele bogate în produse animale, deoarece utilizează mai puține resurse naturale și sunt asociate cu mult mai puține daune asupra mediului. Vegetarienii și veganii prezintă un risc redus de anumite probleme de sănătate, inclusiv boli cardiace ischemice, diabet de tip 2, hipertensiune, anumite tipuri de cancer și obezitate. Aportul redus de grăsimi saturate și aportul ridicat de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, produse din soia, nuci și semințe (toate bogate în fibre și fitochimicale) sunt caracteristici ale dietelor vegetariene și vegane care produc colesterol lipoproteic total și cu densitate mică niveluri și un control mai bun al glucozei serice. Acești factori contribuie la reducerea bolilor cronice. Veganii au nevoie de surse fiabile de vitamina B-12, cum ar fi alimentele fortificate sau suplimentele.” Poți citi continuarea acestui articol foarte interesant aici

Să nu pierdem din vedere faptul că o mulțime de copii aleg să fie vegani și să facă activism încă de la vârste fragede. Ei judecă cruzimea după puritatea și inocența lor, le e imposibil să creadă că răul e firesc. Îți recomandăm acest articol de la Bitesize Vegan pentru a vedea ce răspunsuri au dat copiii când au fost întrebați de ce nu mănâncă animale.

Există și foarte mulți oameni în vârstă care aleg să fie vegani pentru că astfel sunt protejați de o mulțime de boli, există șanse la o viață mai lungă, devin mai energici și capătă un aspect mai tânăr. Printre ei se enumeră și oameni de știință: 

1) Jane Goodall, 86 de ani, antropologă, etologă și primatologă, autoare a cărții „În umbra omului”:

„Dacă ne-am opri din a mânca atât de multă carne, diferența ar fi uriașă din cauza acestor miliarde de animale exploatate în ferme… ținute în lagăre de concentrare pentru a ne hrăni pe noi; știți că ecosisteme întregi sunt eradicate pentru a crește grânele care hrănesc animalele. Cantități imense de combustibili fosili sunt folosiți pentru a duce grânele la animale, animalele la abatoare, apoi carnea lor pe masa noastră. Apa, care e tot mai greu de găsit, fiind chiar și regiuni secătuite, e folosită în cantități uriașe la transformarea proteinei vegetale în proteină animală. Și, în final, toate animalele produc gaze în digestia lor și anume gaz metan, un gaz cu efect de seră foarte periculos. Dacă toată lumea ar mânca mai puțină carne sau chiar deloc, nu numai că ar reduce cruzimea, ci ar avea și un impact pozitiv uriaș asupra naturii.”

Sursa: Shikhar Bhattarai / Getty Images

2) David Attenborough (cercetător naturalist), 94 de ani, autorul documentarului și al cărții „O viață pe planeta noastră”:

„Trebuie să schimbăm drastic felul în care facem agricultură. Trebuie să ne schimbăm alimentația. Planeta nu mai poate susține miliarde de consumatori de carne.”

Sursa: A Life on Our Planet / NyTimes.com

3) Joe Stultz, bunicul uneia dintre coordonatoarele organizației Vegan Outreach

„Partea mea preferată a alimentației vegane o reprezintă beneficiile pe care le-am simțit asupra sănătății mele. Mi-a scăzut colesterolul, nu mai iau medicamente pentru scăderea presiunii arteriale, iar inflamația din încheieturi care îmi provoca dureri mari, a scăzut semnificativ. În mare, nu trebuie să îmi mai fac atât de multe griji cum văd că își fac prietenii mei.

[…] A fi vegan nu e costisitor. De când sunt vegan, nu mai cumpăr atât de multă mâncare fiindcă mesele pe care le fac îmi țin de foame mai mult timp.

Îmi place, de asemenea, că fac parte dintr-o mișcare extrem de importantă și necesară, care crește tot mai mult și va îmbunătăți pe mai multe planuri lumea în care trăim.” (Sursa: Interviu cu un vegan în vârstă de 91 de ani)

Veganismul are în continuare o autonomie specifică față de mentalitatea colectivă, pentru că nu mulți cunosc beneficiile acestui stil de viață. Pe parcursul acestor dezvoltări am intenționat să arătăm că o mulțime de organizații aprobă că poți trăi sănătos dacă ești vegan, indiferent de vârstă!

Autoare: Dariana Leahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *