Afecțiunea și dragostea maternă nu sunt caracteristice doar speciei noastre. Profunzimea legăturii dintre mamă și copil a fost observată și în cazul animalelor non-umane. Din păcate, industriile care le exploatează nu țin cont de asta, iar această legătură este ruptă cu brutalitate în cazul miliardelor de animale captive în fermele zootehnice dar și în gospodăriile țărănești.
Porcii
Fiind animale sociabile, cu un nivel ridicat al inteligenței și al conștiinței de sine, comparabil cu cel al copiilor umani de 3 ani, porcii manifestă un instinct matern puternic. Legătura dintre scroafă și puii săi se formează chiar la nașterea acestora, puii învățând să recunoască și să răspundă vocii materne. La rândul lor, scroafele au fost observate „cântându-le” puilor nou-născuți.
În natură, mamele-scroafe părăsesc grupul social în timpul gestației și colectează materiale moi și crengi pentru a construi cuibul în care vor sta izolate alături de puii nou-născuți timp de o săptămână.
Vârsta naturală de înțărcare a puiulor este de 10-17 săptămâni.
Din păcate, purceii care se nasc în fermele industriale sunt despărțiți de mama lor la vârsta de 3 săptămâni, ceea ce provoacă traume profunde atât mamei, cât și puilor. Aceștia vor plânge unul după celălalt mult timp, în zadar.
Atât pe perioada sarcinii, cât și pe perioada nașterii și alăptării, scroafele sunt închise în boxe individuale atât de mici încât nici măcar nu se pot întoarce de pe o parte pe cealaltă! În aceste condiții, ele sunt complet private de posibilitatea de a-și urma vreun instinct natural sau de a avea parte de vreo stimulare mintală și ajung să sufere de boli mintale grave.
Cercetările au descoperit numeroase asemănări între tulburările post-natale suferite de mamele umane și cele observate în cazul mamelor-scroafe. În ambele cazuri, nivelul hormonilor se schimbă dramatic în apropierea momentului nașterii, ceea ce poate cauza depresie. În cazul porcilor, aceasta este amplificată de stresul cauzat de privarea de libertate, de durerea nașterii, de lipsa de experiență anterioară și de suport emoțional din partea altor indivizi.
Mai mult, ca toate celelalte animale domesticite, porcii au fost manipulați prin reproducere selectivă pentru a maximiza profitul. Astfel, scroafele nasc adesea un număr foarte mare de purcei – mai mulți decât ar putea hrăni în mod normal. Acest fapt duce inevitabil la moartea unora dintre ei, ceea ce devine o altă sursă adițională de stres pentru femela captivă.
Vacile
Bovinele formează, de asemenea, o legătură puternică cu puii lor. Separarea produce traume severe amândurora. Există cazuri în care mamele vaci au evadat din țarcuri și au parcurs kilometri întregi în încercarea de a-și găsi vițeii.
Ca oricare alt mamifer, vaca produce lapte doar atunci când naște pui. Ceea ce înseamnă că, pentru a putea fi exploatată pentru lapte, este nevoie să rămână însărcinată (în majoritatea cazurilor prin inseminare artificială forțată) în fiecare an. Odată născut, vițelul este adesea despărțit de mama lui încă din primele ore de viață, pentru ca laptele acesteia să poată fi colectat și vândut oamenilor. Dacă este mascul, vițelul va fi omorât pentru carnea lui, iar dacă este femelă, va fi crescută pentru a împărtăși soarta mamei sale.
În majoritatea cazurilor, vacile plâng timp îndelungat după puii pierduți, fără niciun rezultat.
Procesul inseminării artificiale, urmat de naștere și de trauma despărțirii de propriul copil se repetă an de an, până ce vaca devine incapabilă să se mai reproducă, moment în care este transportată la abator și ucisă pentru carnea ei.
Păsările
Găinile sunt, probabil, cele mai abuzate animale și, totodată, ființele ale căror inteligență și afectivitate sunt cele mai subestimate. Încă de la ieșirea din ou, puii își recunosc mama și frații și preferă să stea alături de ei. În mod normal, cloșca își îngrijește puii cu multă dedicație, având o atitudine extrem de protectoare.
Legătura dintre mamă și pui
În sistemul industrial, aceste păsări eclozează în incubatoare, fără șansa de a-și cunoaște vreodată mama, de a simți grija și afecțiunea maternă.
În cazul găinilor exploatate pentru ouă, puii vor fi sortați încă din prima zi de viață pe baza sexului, iar masculii vor fi uciși prin macerare (măcinare de vii cu ajutorul unor lame electrice ascuțite) sau asfixiere.
Rasele de pui exploatate pentru carne au fost reproduse selectiv astfel încât să crească mai repede decât ar fi natural și sănătos pentru ele. Astfel, la doar 45 de zile, vârstă la care ar trebui să se afle încă în compania mamei, aceste păsări sunt ucise pentru carnea lor.
În această primăvară, să ne gândim la toate animalele care sunt exploatate în aceste moduri doar pentru că s-au născut femele și la toate legăturile materne distruse în numele gustului, tradiției și comodității noastre.
Ce poți face?
1. Refuză să mănânci produse obținute prin exploatarea animalelor și informează-i pe cei din jurul tău.
2. Semnează petiția pentru interzicerea creșterii animalelor în cuști în Uniunea Europeană.
Multumim, Mihnea pentru efortul pe care il depui spre a indemna oamenii la constientizare. 🙂
Este groaznic! Nu ma mai mira de ce ne imbolnavim. Pt ca nu avem pic de mila pt animale. O cam meritam……. Ma mir cum ne mai indura Dumnezeu. Ca nu meritam! Distribuiti pe toate retelele de socializare! Poate se imbunatateste ceva