Street Delivery este un eveniment urban de arhitectură și arte care are loc în fiecare vară pe străzile orașelor din România. Practic, pentru un weekend, se închide o stradă pentru a fi redată pietonilor. S.D. creează un context favorabil schimbului de experiență și idei, antrenând oamenii în ateliere, expoziții și prezentări ce acoperă diverse domenii de interes (arte, ecologie, arhitectură, grădinărit, meșteșugit etc.). Misiunea este de a defini „un habitat mai plăcut, mai deștept și sustenabil”.
Anul acesta, S.D. are loc la București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Baia-Mare și Bacău, iar tema propusă este imaginarea unor „GRĂDINI POSIBILE”.
Vegan în România va participa la ediția din Iași, pe 17 și 18 iunie, între orele 10 și 20, precum și la prima ediție din Bacău, pe 1 și 2 iulie, cu proiectul „Grădini în loc de abatoare”.
Proiectul își propune o analiză critică a obiceiurilor alimentare și a impactului alegerilor noastre de zi cu zi asupra mediului înconjurător și asupra celorlalte ființe cu care împărțim planeta. Se va prezenta o alternativă etică și care în același timp poate ameliora efectele schimbărilor climatice care se resimt tot mai mult.
Cu toate că tema este una apăsătoare, ne propunem o abordare pozitivă care, sperăm noi, va reda oamenilor încrederea că pot contribui prin forțele proprii, și chiar prin simple alegeri, la crearea unei lumi mai drepte.
O parte din echipa Vegan în România va pregăti un stand cu materiale informative, câteva surprize și va fi nerăbdătoare să dialogheze cu vizitatorii.
Actualizare: Ediția Street Delivery Iaşi
În weekendul 17-18 iunie am participat împreună cu activiștii ieșeni la Street Delivery.
Ne-a făcut plăcere să discutăm cu toți cei care ne-au vizitat standul și să împărtășim din propria experiență în ce privește acest stil de viață, cât și să oferim răspunsuri obiective despre o alimentație vegană corectă – primul pas pe care îl putem face pentru a proteja animalele la care ne gândim mai puțin în viața de zi cu zi deși sunt exploatate intensiv pentru consumul uman –, despre impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra mediului și sănătății noastre, cât și să înlăturăm anumite idei preconcepute. Sperăm că și pentru ceilalți am fost o prezență agreabilă și că vor privi într-o lumină nouă tot ceea ce înseamnă veganismul și drepturile animalelor.
Discutând cu ei, ne-am dat seama că majoritatea oamenilor chiar își doresc o schimbare în bine însă nu știu cât de multe pot face pe cont propriu sau cât de semnificativă este contribuția lor, ceea ce denotă importanța consolidării unei comunități. Noi le mulțumim celor care s-au abonat la newsletter și îi încurajăm să ne scrie pentru a-i ajuta punctual cu orice neclarități.
În a doua zi de Street Delivery au poposit la noi voluntari de la padocul Tomești, pentru a căuta familii pentru câteva animăluțe abandonate. Nu au fost adoptate toate, așa că puteți lua legătura cu adăpostul dacă sunteți interesați. Cu această ocazie, dorim să încurajăm persoanele umane să își sterilizeze companionii patrupezi. Este foarte important pentru sănătatea lor și pentru a preveni cazuri de abandon. Găsiți informații pe pagina adăpostului despre cum puteți ajuta: Adăpost Municipal Câini-Iași.
Mulțumim celor care au contribuit la realizarea broșurilor, stickerelor, insignelor și prăjiturilor (Luciana, Maria, Simona).
Mii de mulțumiri voluntarilor ieșeni ingenioși, entuziaști și implicați (Simona, Alina, Cezara, Alin, Vladimir) care ne-au ajutat în aceste două zile, mulțumim organizatorilor Street Delivery Iași pentru faptul că ne-au acceptat înscrierea cu proiectul „Grădini în loc de abatoare” și celor care ne-au încurajat să continuăm în această direcție.
Nu în ultimul rând, mulțumim Dor de Verde pentru coșul cu cireșe cu care am servit vizitatorii, O dulce copilărie pentru ciocolata raw vegană delicioasă și Vegan Peek/Cruf pentru stropitoarea de decor pe care a realizat-o special pentru noi.
Ediția Street Delivery Bacău
Vegan în România a fost prezent la Street Delivery Bacău pe 1 și 2 iulie, pentru a vorbi despre un stil de viață ce respectă în primul rând animalele, dar și mediul înconjurător și propria sănătate. Am stat de vorbă cu sute de oameni faini, unii deja vegani, cât și persoane care voiau să facă acest pas și aveau nevoie de siguranța că este o alegere cât se poate de benefică și justă. Am oferit broșuri, flyere despre alimentația integral vegetariană optimă, dar și pliante despre opțiuni „cruelty-free” în Bacău, nu doar în ce privește mâncarea, ci şi pentru haine, încălțăminte, cosmetice, precum şi oportunități de voluntariat la adăposturi de animale. Puteți găsi aceste informații și multe altele pe site.
Nu mai fusese niciunul dintre noi până atunci la Bacău și am descoperit un oraș primitor, animat, și ne-am simțit foarte bine la festival și în plimbările de după (inclusiv când ne-a prins ploaia).
Peste noapte am fost cazați la hostel Holland și am aflat ulterior că este administrat de o organizație nonprofit care direcționează câștigurile spre diverse cauze umanitare. Duminică dimineață am luat micul dejun acolo, având la dispoziție bucătăria, aşa că ne-am pregătit ceva bun și consistent – cereale cu lapte de soia și vanilie, semințe de cânepă, fructe și rondele de orez cu unt de arahide. La festival, în pauza de masă, am mâncat sandvișuri cu falafel de la un restaurant din apropiere și brownies cu dovlecel făcute în casă. Așadar, un vegan călător nu are de ce să se abată de la principiile lui; soluții există. Povestim aceste lucruri aparent nesemnificative, sperând ca prin experiențele noastre să inspirăm și pe ceilalți să adopte acest stil de viață.
Dorim să mulțumim companiilor Alpro și Ambrozia pentru donațiile pe care le-au făcut pentru acest eveniment și pentru încrederea acordată. Laptele de cocos, de migdale, cât și toate felurile de prăjituri au arătat că alternativele vegane la produsele cu care am fost obișnuiți sunt delicioase și că, de fapt, ca vegan nu te privezi de nimic, ci chiar îți extinzi orizontul.
Mulțumim, de asemenea, voluntarilor implicați, o parte dintre ei venind de la Iași (Simona, Cezara și Alin), Ioana, care ne-a ajutat la completarea broșurii despre Bacău și la depozitarea alimentelor, şi lui Alex care s-a dus special pentru noi la depozitul din afara Bucureștiului pentru a ne expedia produsele de la Alpro.
Sperăm că am reușit să plantăm o sămânță în „grădinile posibile” din Bacău și că în viitorul apropiat vom vedea cum crește o comunitate frumoasă care va aduce o schimbare în bine pentru animale.
Puteți vizualiza albumul foto pe pagina noastră de Facebook.