Filme de urmărit de sărbători

Dacă vrei să vezi, împreună cu cei dragi, un film reușit în perioada sărbătorilor de iarnă, care să aibă și un mesaj subtil vegan (*wink, wink*), ai deschis articolul potrivit! Am ales câteva filme și animații din genuri diferite, pentru toate gusturile, care vor distra spectatorii și, pe alocuri, îi vor pune pe gânduri…

Babe (1995); 1h 31’

Un film pentru toate vârstele, despre un porcușor curajos care nu își acceptă rolul prestabilit, ci demonstrează oamenilor că e la fel de capabil să aibă grijă de o gospodărie precum câinii ciobănești. Sigur că se descurcă de minune, căci se știe că porcii sunt chiar mai inteligenți decât câinii! Acest film clasic, câștigător al unui premiu Oscar, l-a inspirat pe actorul principal, James Cromwell, să devină vegan!

Charlotte’s Web (2006); 1h 37’

O altă poveste plină de speranță, despre un purceluș care nu devine un fel principal pe masa de Crăciun. La naștere este un purceluș pricăjit, pe care fermierul l-ar fi ucis, nefiind „rentabil” să își consume resursele pentru el (exact cum se întâmplă și în realitate), însă fiicei lui i se face milă de el, îl apără și întremează. Fermierul decide să îl vândă, iar la noua fermă, purcelușul face cunoștință cu multe alte animale, inclusiv cu un păianjen blând și înțelept, de la care află ce pățesc purceii în preajma Crăciunului… Păianjenul, însă, îi sare în ajutor cu un plan bine pus la punct.

Babe & Charlotte's Web

Chicken Run (2000); 1h 24’

O animație tip „claymation”, cu scenariu comic și tulburător în același timp, despre o fermă aparent „de la țară” care opera în sistem industrial. Fermierii dețineau o mașinărie „sofisticată” cu care aveau de gând să transforme găinile ouătoare direct în… plăcinte, atunci când nu mai erau considerate „productive”. Această măsură reflectă realitatea că nu doar carnea, ci și ouăle presupun existența unor victime. În realitate, nicio găină nu ajunge la pensie trăind în tihnă până la adânci bătrâneți, ci este ucisă pentru a crea spațiu pentru găini tinere. Dar în film, eroii – câteva găini istețe și un cocoș zglobiu – pun la cale evadarea din acel loc îngrozitor. Această poveste, împreună cu un dialog constructiv, i-ar putea încuraja pe cei dragi ție să încerce alternative la ouă.

Star Trek IV – The Voyage Home (1986); 1h 59’

În secolul 23, o sondă extraterestră amenință viața pe Pământ prin evaporarea oceanelor și distrugerea atmosferei. Admiralul James Kirk și echipajul său se întorc în timp, în 1986, pentru a găsi singurele ființe capabile să comunice cu ea: balenele.

Atât serialele, cât și filmele Star Trek de lung metraj, au avut dintotdeauna un mesaj pacifist și în toate se regăsesc mesaje progresiste și în favoarea veganismului. Fie că ești fan SF, fie că nu, un maraton de Star Trek, cu replicile sale inteligente, te va încânta.

Scenă Star Trek 4
Scenă din „Star Trek IV – The Voyage Home”

101 Dalmațieni

Inspirată de unul dintre romanele lui Dodie Smith, această poveste pune în evidență cruzimea din spatele hainelor de blană. Dacă ai un nepoțel sau o nepoțică, puteți vedea împreună desenele animate din 1961 (1h 19’) sau filmul artistic din 1996 (1h 43’) și să începeți un dialog.

Dumbo (1941); 1h 04’

Un film clasic de desene animate, cu mesaj anticirc – pe lista filmelor de văzut împreună cu nepoțeii. În 2019 va apărea o reinterpretare a acestuia, în regia lui Tim Burton!

Finding Nemo (2003); 1h 40’

„Finding Nemo” e o animație despre un pește clovn răpit de la familia lui din Marele Recif de Corali și așezat într-un acvariu minuscul din biroul unui stomatolog. Tatăl lui Nemo, împreună cu o bună prietenă, pornesc în căutarea lui… S-a dovedit a fi un film de mare succes, însă cu dus-întors; pe unii oameni i-a făcut să nu mai vrea să mănânce pești, iar pe alții i-a făcut să își dorească să țină peștișori clovni în acvarii; unde dai și unde crapă! Dacă ți-a plăcut acest film, încearcă și „Finding Dory” (2016).

Brother Bear (2003); 1h 25’

Un vânător este transformat într-un urs, ca pedeapsă pentru păcatele sale și e nevoit să conviețuiască cu ceilalți urși într-un mod pașnic, ajungând să iubească și să respecte natura. Joaquin Phoenix (naratorul din „Earthlings” și unul dintre naratorii din „Dominion”) i-a împrumutat vocea protagonistului, lucru care face ca acest film să fie și mai special.

Rise of the Planet of the Apes (2011); 1h 45’

Un cimpanzeu e folosit drept cobai pentru a testa o substanță menită să ajute creierul să se repare. Substanța respectivă se dovedește a-i spori inteligența, iar acesta ajunge să conducă o revoltă a maimuțelor închise pentru teste de laborator. Filmul expune cruzimea din spatele testării pe animale.

The Big Friendly Giant (2016); 1h 57’

Realizat după o poveste de Roald Dahl, „Marele Uriaș Prietenos” prezintă prietenia dintre o fetiță-om pe nume Sophie, și un uriaș din țara uriașilor, pe nume Runt, dar care preferă să își spună Marele Uriaș Prietenos. Uriașii mănâncă oameni, însă Marele Uriaș Prietenos nu; el consumă plante (și ouă… dar mai mult plante). Relația dintre el și Sophie ar echivala-o pe cea dintre un om și un animal pe care oamenii l-ar mânca, așa că uriașul cel blând e considerat o anomalie de către ceilalți locuitori. Uneori se simte neputincios, dar continuă să lupte pentru o lume mai bună, arătând prin puterea exemplului că se poate trăi și altfel.

The Big Friendly Giant

Okja (2017); 2h

Povestea, pe scurt, e în felul următor: într-un viitor nu foarte îndepărtat, prin modificări genetice ale porcilor, se ajunge la o specie de porci care cresc foarte mari și au diverse alte trăsături dezirabile pentru industrie. Primele astfel de animale sunt oferite unor fermieri din diverse zone ale lumii, pentru a afla care sunt cele mai bune condiții de creștere. Una dintre purcelușe ajunge într-un sat izolat din Asia, unde o fetiță, Mija, împreună cu bunicul ei, au grijă de ea, îi dau și un nume (Okja), iar fata se atașează foarte mult de ea. Odată ce a crescut, Okja se dovedește a fi cel mai bun „prototip”, iar reprezentanții industriei o preiau pentru a o supune reproducerilor forțate, în ciuda împotrivirilor Mijei. Dar aceasta, îngrijorată pentru prietena ei cea mai bună, pornește în căutarea ei să o salveze. „Okja” este primul film artistic cu buget generos ce are un mesaj clar vegan, care înfățișează ororile din spatele fermelor și abatoarelor, dar într-un mod mai ușor de digerat decât „Earthlings”. E un film cu multe straturi, multe personaje, cu aventuri, acțiune și chiar umor.

Okja

Ferdinand (2017); 1h 48’

Fă-te comod(ă) sub o pătură, cu o cană de ceai alături și turtă dulce vegană pentru acest film înduioșător. Animația îl are ca protagonist pe Ferdinand, un taur pașnic, iubitor de flori, care evadează de la o fermă ce l-ar fi folosit în coride, ca pe tatăl lui. Însă nu se refugiază pentru mult timp; va avea multe obstacole de înfruntat!

The Book of Life (2014); 1h 35’

O animație care merită văzută cel puțin pentru scena memorabilă în care protagonistul, un fost toreador, își cere iertare de la taur printr-un cântec compus de el (doar un „spoiler” micuț).

Paulie (1998); 1h 31’

Paulie e un papagal special, care nu doar repetă cuvinte, ci le și înțelege. El trebuia să fie alături de Marie pentru totdeauna, o fetiță care nu avea prea mulți prieteni din cauza unor probleme de vorbire, însă, în urma unui accident, părinții fetei decid să se descotorosească de pasăre. Aceasta trece prin nenumărate peripeții și pericole încercând să se întoarcă la fetița dragă lui. Prietenia și iubirea dintre oameni și animale este bine evidențiată aici și putem desprinde ideea că, odată ce animalele fac parte din familia noastră, avem răspunderea să le purtăm de grijă toată viața lor.

Lady and the Tramp (1955); 1h 16’

O animație cu un mesaj simplu și pur: iubiți și câinii vagabonzi. #AdoptațiNuCumpărați

Free Birds (2013); 1h 31’

O animație haioasă, de la producătorul filmului „Shrek”, despre o echipă de curcani ce au ca misiune să își scoată frații și surorile din meniul de Ziua Recunoștinței, călătorind în timp pentru a le schimba destinul. E un film bun pentru a porni o discuție cu copiii mai mici despre drepturile animalelor.

Mad Max Fury Road (2015); 2h

Într-un tărâm post-apocaliptic, fauna aproape că a dispărut complet. Planeta noastră e atât de aridă, încât numai păsările par să supraviețuiască… și oamenii. Pentru a asigura o sursă de hrană, femeile-om sunt subjugate și mulse în același mod în care exploatăm vacile în ziua de astăzi. O femeie se răzvrătește împotriva conducătorului tiran și, împreună cu un grup de prizoniere, pornește în căutarea tărâmului natal. Mesajul este limpede: nedreptatea va fi perpetuată la nesfârșit până când vom lua atitudine sau până când Planeta va fi complet distrusă. Acesta e un film plin de acțiune, potrivit pentru fanii „Die Hard” („Greu de ucis”).

Mad Max

The Texas Chain Saw Massacre (1974); 1h 23’

Intrăm în latura întunecată a acestei liste cu o propunere de film horror – fiindcă, dacă stai să te gândești, Crăciunul în sine este un eveniment horror pentru milioane de animale… Pelicula ne înfățișează o lume întoarsă pe dos, unde oamenii se află în postura animalelor exploatate pentru carnea lor și tratați ca atare – sunt lăsați inconștienți printr-o lovitură la cap cu barosul (sau mai multe, dacă nu funcționează din prima), agățați cu susul în jos, uciși, iar în final, congelați. Dacă vi se pare o alegere neobișnuită de film, gândiți-vă că regizorul, Tobe Hooper, a devenit vegetarian după realizarea filmului, iar Guillermo Del Toro a încetat, de asemenea, să consume carne după ce l-a văzut; atât de bine i-a făcut să empatizeze cu animalele.

Cloud Atlas (2012); 2h 52’

O adaptare după un roman SF cunoscut, acest film prezintă șase povești conectate între ele, dar în stiluri diferite, ce au loc în epoci diferite, din anii 1850, până într-un viitor distopic. Tema filmului/cărții este, după cum explică autorul (David Mitchell), modul în care oamenii îi pradă pe alți oameni, grupurile pe alte grupuri, națiunile pe alte națiuni, triburile pe triburi. O altă temă o reprezintă influența tehnologiei asupra deciziilor noastre morale. Una dintre concluziile pe care privitorul o poate trage este că singurul mod de a ne înfrâna tendința de a cuceri și subjuga este să tratăm pe cei pe care îi considerăm inferiori cu empatie și respect. Și noi am putea fi considerați, la rândul nostru, inferiori de către alte civilizații și, atunci, ce argument am mai aduce ca să ne salvăm?

— Orice ați face, nu va fi decât o picătură într-un ocean infinit.
— Ce este un ocean, dacă nu o multitudine de picături?

Spuneți-ne ce film ați ales să vedeți, dacă e din lista noastră sau dacă ați avut alte idei!

Sărbători vegane fericite!

Cu drag,
Echipa


Inspirație:
• Top 10 Films to Watch this Christmas
• Top 10 Movies that Make You Go Meatless
• Vegan Review of BFG
• Texas Chain Saw Massacre and Vegetarianism
• Cloud Atlas and Vegetarianism
• propriile experiențe și impresii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *